back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εγκαταλείπουν τον θύλακο οι Αρμένιοι – Συλλήψεις διαδηλωτών στο Γεραβάν

Διαβάστε επίσης

 

Τουλάχιστον 4.850 άνθρωποι είχαν περάσει μέχρι τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα στην Αρμενία προερχόμενοι από το θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε σε δήλωσή της η αρμενική κυβέρνηση, από περίπου 3.000 που είχαν περάσει επτά ώρες νωρίτερα.

Aμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς πως ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φθάσουν σήμερα στην Αρμενία.

Η επίσκεψη της επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Σαμάνθα Πάουερ και του ασκούντα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ευρώπη και τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Γιούρι Κιμ είναι η πρώτη υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στην Αρμενία μετά την κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα.

Η Πάουερ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και θα «υπογραμμίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και τη δέσμευσή τους να απαντήσουν στις ανθρωπιστικές ανάγκες που οφείλονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Πάουερ είναι η πρώτη επικεφαλής της USAID που μεταβαίνει στην Αρμενία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Θα υπογραμμίσει τη σύμπραξη των ΗΠΑ με τη χώρα, «θα εκφράσει βαθιά ανησυχία για τον αρμενικής καταγωγής πληθυσμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θα συζητήσει μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση εκεί», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πληροφορίες για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ζητούν να μην εμποδίζονται η πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και το εμπόριο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Αρμένιοι κάτοικοι της πρωτεύουσας  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ φόρτωναν σήμερα τα υπάρχοντά τους σε λεωφορεία και φορτηγά καθώς αναχωρούσαν για την Αρμενία, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

Δεκάδες άνθρωποι, πολλοί με παιδιά και αποσκευές, έκαναν ουρά για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Η αρμενική ηγεσία του θυλάκου, που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε σήμερα πως όλοι όσοι επιθυμούν να φύγουν για την Αρμενία, μετά την αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε πως σημειώνονται μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που οδηγούν από το Καραμπάχ προς την Αρμενία.

Οι αρμενικές αρχές του Καραμπάχ ανακοίνωσαν πως δωρεάν καύσιμα θα δοθούν σε όλους όσοι επιθυμούν να αναχωρήσουν.

Στο μεταξύ, στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε σήμερα τουλάχιστον 142 άτομα στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο ανακοίνωση του αρμενικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα