back to top
17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δήμος Αθηναίων: Σε νέο, σύγχρονο χώρο λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους

Διαβάστε επίσης

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της ακόμη πιο ουσιαστικής στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας και με στόχο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φιλοξενίας τους, την ασφάλειά τους, αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική τους υποστήριξη, ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας σε νέες αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.

Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί ο Ξενώνας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μία ασφαλή διαμονή, ενώ εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή και αναβάθμιση των υπηρεσιών. Στον νέο, σύγχρονο χώρο, οι γυναίκες θύματα βίας φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους, λαμβάνοντας όλη την απαραίτητη υποστήριξη και φροντίδα.

Φροντίδα με εξειδικευμένες παροχές

Στον νέο χώρο λειτουργούν 25 δωμάτια, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των γυναικών με τα παιδιά τους. Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και στα παιδιά τους, ταυτόχρονα με την ασφαλή διαμονή, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό -κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, παιδαγωγό και φροντιστές.

Η δομή διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους επείγουσας υποδοχής και φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δεχθεί περιστατικά όλο το 24ωρο ακόμη και χωρίς τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις.

Στους στόχους του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, είναι η ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων γυναικών, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία νέα προοπτική στη ζωή τους, εκτός δομής. Ανάλογα με την περίπτωση, η φιλοξενία μπορεί να παραταθεί πέραν των έξι μηνών εφόσον κριθεί αναγκαίο, ύστερα από τις απαραίτητες διαδικασίες.

Η δομή διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική σε συνεργασία με το Κέντρο Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων (Πρωτοδικείο Αθηνών, Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» κ.ά.).

Η παραπομπή των γυναικών στον Ξενώνα γίνεται από το Κέντρο Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τα Κέντρα Κοινότητας και Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τη Γραμμή SOS 15900.

Σημειώνεται ότι μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας έχει φιλοξενήσει 370 άτομα (185 γυναίκες και 185 παιδιά).

Πού μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες

Για λόγους ασφαλείας τα τηλέφωνα επικοινωνίας, καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα και επομένως οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται:

· Στο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων, 210 86.25.355, 210 86.25.858

· Στην 24ωρη Γραμμή SOS 15900

· Στην ιστοσελίδα www.womensos.gr

 

Φωτογραφίες Βασίλης Λαμπίρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα