back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Π. Κόκκαλης: Απόλυτη η ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό

Διαβάστε επίσης

«Στο Ευρωκοινοβούλιο είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την οποία καταδικάζουμε, αλλά και από την τραγωδία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι απόλυτη η ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών πολέμου, καθώς και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό» δήλωσε στον Αθήνα 984 ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης.

Συζητώντας με τις  Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι 27 την κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και τις αντιδράσεις έναντι παραφωνιών οι οποίες ακούστηκαν στην σύνοδο της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Κόκκαλης επισήμανε την υπερβολική «κατανόηση» προς το Ισραήλ, από πλευράς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κριτική έναντι της Ούρσουλας φον ντερ Λέϊεν συνδέεται με την επιλογή της να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική γραμμή από εκείνη του ύπατου Επιτρόπου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιοζέπ Μπορέλ, ο οποίος καταδίκασε την τρομοκρατία της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να προστατευθούν οι άμαχοι στη Γάζα.

«Υπάρχει μεγάλη αντίδραση, όχι τόσο για την μονομερή πρωτοβουλία της κας φον Ντερ Λέϊεν να επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς της σε θύματα πέραν εκείνων της τρομοκρατικής επίθεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αναφύονται σοβαρά γεωπολιτικά ερωτήματα σε σχέση με την αποφυγή μιας γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, θέμα που εντάσσεται και στο πλαίσιο της συζήτησης ενόψει ευρωεκλογών.

«Ερωτήματα τα οποία αγγίζουν την ίδια την υπόσταση της ΕΕ» όπως είπε «και συνδέονται με τις επιλογές της ώστε να έχει πεδίο ουσιαστικών παρεμβάσεων ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της αποφυγής μιας ενδεχόμενης γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Γιατί πρέπει πλέον να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε μια εμβάθυνση της ΕΕ, κάτι που θα την αναδείξει ως έναν σημαντικό παίκτη μέσα σε ένα πολυπολικό κόσμο ή αν αντίθετα, θα επιλέξουμε δυνάμεις που θέλουν μια  Ευρώπη με λιγότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη δύναμη των εθνών.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα