back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μακρόν: Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μαρκόν ζήτησε «να εργαστούμε προς μια κατάπαυση πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατά την έναρξη της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Μακρόν. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό», πρόσθεσε.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς ανθρωπιστικής διάσκεψης για τον άμαχο πληθυσμό στη λωρίδα της Γάζας, ο Γάλλος πρόεδρος και οικοδεσπότης της διάσκεψης τόνισε ότι «η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά κρίσιμη και κάθε μέρα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο» επισημαίνοντας ότι «όλες οι ζωές μετράνε» και δεν αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Αν και ο Μακρόν επανέλαβε ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη …να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», εκτίμησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».

Φιλοδοξία της διάσκεψης που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι είναι να «εκτιμηθούν οι ανάγκες σε χρήματα, σε υλικά», σημείωσε ο Μακρόν, ενώ ζήτησε να συντονιστεί η παροχή βοήθειας και να οργανωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορέσει να παρασχεθεί.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.

Η άμεση ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκτιμήσει πως οι άμεσες οικονομικές ανάγκες για την λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε την αύξηση της γαλλικής συνεισφοράς από τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να παρέχει ιατρική βοήθεια με όλα τα μέσα.

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης να αποφασιστεί η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας η οποία θα συντονίσει την βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα