back to top
22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

22.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ακριβό το χρήμα για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

Διαβάστε επίσης

Στις  πέντε  πρώτες χώρες της Ευρώπης με τα ακριβότερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια,κι αυτό εξ αιτίας της εκρηκτικής ανόδου των επιτοκίων χορηγήσεων , κατατάσσεται πλέον η χώρα μας, την ώρα  μάλιστα που τα αντίστοιχα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν  “κολλημένα”  κάτω από το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο το μεσοσταθμικό επιτόκιο  χορηγήσεων για στεγαστικά,επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια  κυμάνθηκε  σε ποσοστό 6,17 %, έναντι 0,46% του επιτοκίου καταθέσεων με αποτέλεσμα η διαφορά υπέρ των επιτοκίων χορηγήσεων να διαμορφωθεί στο 5,93%.

Σύμφωνα με πρόσφατα  στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η χώρα μας διαθέτει  επιτόκιο:

* 4,49% για την απόκτηση στεγαστικού δανείου , το πέμπτο υψηλότερο μετά τη Λιθουανία (5,89%), τη Λετονία (5,89%), την Εσθονία (5,81%) και την Κύπρο (5,20%), με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται  στο 3,97%.

* 11,32% για καταναλωτικά δάνεια που είναι το τρίτο υψηλότερο μετά τη Λετονία (13,96%) και την  Εσθονία (12,93%), με τον μέσο όρο της Ευρώπης να φτάνει  το 7,90% και

* 1,78% για προθεσμιακές  καταθέσεις, το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο (1,54%) με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 3,27%.

Ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της ΤτΕ Γιάννης Τσικριπής μιλώντας στη Βουλή παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταδιακά τα τελευταία τρίμηνα στις χώρες με το υψηλότερο spread(διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων). «Αυτό έχει σιγά – σιγά μειωθεί, γιατί παρατηρούμε κάτι που είδαμε σε άλλες χώρες να συμβαίνει τους προηγούμενους μήνες: μία σταδιακή μεταφορά των καταθέσεων ταμιευτηρίου σε προθεσμίας, οπότε το φαινόμενο έχει αποκλιμακωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ότι θα προχωρήσουν σε μείωση της “ψαλίδας” αυτό έχει γίνει σε περιορισμένο βαθμό και αφορά κατά κύριο λόγο μεγάλους αποταμιευτές στους οποίους οι τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια εάν μάλιστα “κλείσουν” και για αρκετά χρόνια τα χρήματά τους μέσω προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι μικροαπαταμιευτές εξακολουθούν να κινούνται στη σφαίρα των καταθέσεων ταμιευτηρίου όπου το επιτόκιο παραμένει  ισχνό και μόνη επιλογή για  αυτούς αποτελεί η απόκτηση,ανά καταθέτη,  έντοκων γραμματίων ύψους 15.000 ευρώ ( διάρκειας 52,26,και 13 εβδομάδων) που εκδίδει σε τακτά  χρονικά διαστήματα το δημόσιο με επιτόκιο 3,8%,επιλογή που  ξεπερνά κατά πολύ σε απόδοση  το επιτόκιο  προθεσμιακών  καταθέσεων.

Εν τω μεταξύ θετικά αναμένεται να είναι τα νέα από την προσεχή  νέα συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας  καθώς όπως όλα δείχνουν κλείνει ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων αναφοράς άρα και των επιτοκίων τραπεζικού δανεισμού από φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες ,με τα στοιχήματα να προαλείφουν ακόμη και το ενδεχόμενο να ανοίξει ,από πλευράς ΕΚΤ ο κύκλος της σταδιακής μείωσής τους.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα