back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στην Κωνσταντινούπολη ο Άντονι Μπλίνκεν – Αύριο στα Χανιά με Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν, έφτασε στις 19:10 τοπική ώρα στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό της τέταρτης μετά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ελλάδα.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ‘Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Αναμένεται να συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει αύριο το μεσημέρι και συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν την Τουρκία να μην καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το σχετικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τα επόμενα βήματα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, η οποία επιστρέφει από τις διακοπές στις 16 Ιανουαρίου, και να λάβει την τελική υπογραφή από το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ‘Αγκυρα αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως την αγορά των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο πεπαλαιωμένο στόλο της τουρκικής αεροπορίας, καθώς έχει θέσει θέμα ταυτόχρονης έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας με την έγκριση από το αμερικανικόι Κογκρέσο της πώλησης των μαχητικών.

Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η γενική διευθύντρια διμερών πολιτικών υποθέσεων αρμόδια για τις ΗΠΑ στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ‘Αγκυρα Τζέφρι Φλέικ, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Τζούλι Ίντεχ, και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί αύριο Σάββατο στα Χανιά όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Έπειτα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί πέντε αραβικές χώρες, ( Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο ) καθώς και το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη .

Η νέα περιοδεία του αρχηγού του Στέιτ Ντηπάρτμεντ στην Μέση Ανατολή είναι η τέταρτη κατά σειρά από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στόχος του αρχηγού της αμερικανικής διπλωματίας είναι να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση καθώς οι φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης έχουν αναζωπυρωθεί τα τελευταία 24ωρα.

Η διεθνής κριτική για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα ενισχύεται και η έκρηξη των πληγμάτων σε Λίβανο, Ιράν, Ιράκ και Ερυθρά Θάλασσα μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε ένα καζάνι που βράζει. Άμεση προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον είναι  να αποτραπούν, νέες επιθέσεις, των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη, Χεζμπολάχ στον Λίβανο και νέες επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων και συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών από υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών ομάδων σε Ιράκ και Συρία.

«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα και δύσκολες επιλογές ενώπιων μας. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει πως είναι ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των διπλωματικών προσπαθειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα αυτές οι προκλήσεις και (σ.σ ο Άντονι Μπλίνκεν) είναι προετοιμασμένος να το πράξει τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα