back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αυγενάκης: Θα κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης

Το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ξεπεράσει το συνολικό κόστος αποκατάστασης ζημιών και έργων που αφορούν όλο το φάσμα των δράσεων και θα γίνουν με βάση τη μελέτη της ολλανδικής εταιρείας HVA International.

Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.

Επιπλέον, ο κ.Αυγενάκης τόνισε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στη ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο κ.Αυγενάκης προανήγγειλε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις τον επόμενο μήνα στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές το 2023 πριν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ στο τέλος του μήνα θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακόμα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι ανεστάλη για το 2024 η υποχρέωση καταβολής από τους πληγέντες της εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ.

Από την πλευρά του ο κ.Σκυλακάκης χαρακτήρισε ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία τη σωστή διαχείριση των υδάτων και ανήγγειλε ότι το επόμενο 15νθήμερο θα δοθεί για διαβούλευση και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η ρύθμιση που προβλέπει την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για την περιοχή. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει το θέμα της μετεγκατάστασης κατοίκων από περιοχές που έχουν πληγεί και της χωροταξικής μελέτης του Παλαμά την οποία θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο. Επιπροσθέτως, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα ενταχθεί κανονικά στο Ταμείο Ανάκαμψης σε ό, τι αφορά στις αναπλάσεις.

“Το ποσό των 122 εκατομμυρίων ευρώ έχει δοθεί στους δήμους της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και διευκρίνισε ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η αποκατάσταση ζημιών στα σχολεία την οποία ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών. Ακόμα, ο κ.Λιβάνιος σημείωσε ότι υπήρξαν ειδικές παρεμβάσεις σε περιοχές που έγιναν κατολισθήσεις, όπως στο Μορφοβούνι ή βρίσκονται ακόμα πλημμυρισμένες όπως τα παρακάρλια χωριά.

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των πληγέντων ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι “Έχουν διατεθεί περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με τη συνδρομή σε δήμους και Περιφέρεια ανέρχονται σε 450 εκατομμύρια για το 2023.

Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος στην ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής λέγοντας ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει έως το τέλος του 2025. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη δράση το έργο των αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο στη Θεσσαλία λέγοντας ότι είναι μία παρέμβαση που το υπουργείο υπολογίζει ότι θα κοστίσει περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Γιώργος Σάτρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα