back to top
17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γ. Χαραλαμπάκης: Δυσλειτουργικός και επιστημονικά έωλος ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την 24ωρη απεργία στην οποία προχωρά σήμερα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αντιδρώντας σε μια σειρά θεμάτων που φέρνει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Χαραλαμπάκης, ανέλυσε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη τα βασικά σημεία στα οποία ο Κτηνιατρικός Σύλλογος δηλώνει αντίθετος, όπως η υποχρεωτική στείρωση, η υποχρεωτική λήψη DNA και το νέο μητρώο ζώων με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο.

«Ο νέος νόμος, ο οποίος έχει μεν ψηφιστεί από το 2021 αλλά ουσιαστικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως στην πράξη τις τελευταίες εβδομάδες, είναι δυσλειτουργικός» ανέφερε, εξηγώντας ότι -μεταξύ άλλων- ότι οι κτηνίατροι είναι αντίθετοι με την υποχρεωτική και καθολική στείρωση των ζώων συντροφιάς εξαιτίας των κινδύνων που ελλοχεύουν ως προς την υγεία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, η  καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και ενδέχεται να αποβεί έως και επικίνδυνη για κάποια ζώα καθώς και  να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

Παράλληλα, σημείωσε ως σημαντικότερο πρόβλημα του νομοσχεδίου την υποχρεωτική λήψη DNA και την αποστολή δείγματος  σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών για τους ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους. Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, το δείγμα DNA θα παραμένει σε βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να μπορούν να  είτε να  ταυτοποιήσουν τα ζώα εάν αυτά εγκαταλειφθούν είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.

«Η μέθοδος διάγνωσης συγγένειας μέσω  DNA δεν είναι καθολικά αποδεκτή από τους επιστήμονες, είναι επιστημονικά έωλη και προβληματική στην εφαρμογή της», υπογράμμισε, καθώς -όπως είπε- η  βάση τήρησης γενετικού υλικού δεν έχει καμία  ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Εκτίμησε δε,  ότι ο νόμος κινείται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, υπέδειξε ως αποτελεσματικότερο μέτρο φροντίδας των αδέσποτων ζώων την πρόνοια από πλευράς της πολιτείας για στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα