back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δρ. Σταματούλα Τσικρικά: Μακριά από τον γιατρό του Internet

Διαβάστε επίσης

Προειδοποιήσεις για την αποπνικτική ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, καθώς και συστάσεις για την προστασία από τα επικίνδυνα συστατικά της, απευθύνει η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ανέφερε ότι «λόγω της αερομεταφοράς της ακόμα και σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, τα σωματίδια της σκόνης δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Όπως επισήμανε όλοι μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα ωστόσο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με ανοσοκαταστολή και με υποκείμενα νοσήματα.

Μακριά από τον γιατρό του Internet

«Eίναι πολύ σημαντικό να μην παρακολουθούμε τον γιατρό του internet, να μην είμαστε κολλημένοι σε λάθος και μη έγκυρες πηγές και πάνω από όλα να μην παίρνουμε φάρμακα επειδή το διαβάσαμε στο διαδίκτυο».

Κλινικά Συμπτώματα

«Θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή όσοι για παράδειγμα έχουν δυσκολία στην αναπνοή, έντονο και ερεθιστικό βήχα, θωρακικό πόνο, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια, ακόμα και αίσθημα άσχημης όσφρησης- γεύσης, και καταρροή».

Συστάσεις

«Να αποφεύγουμε τις αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους, καθώς και τις βαριές σωματικές και χειρωνακτικές εργασίες, που απαιτούν αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό. Ιδιαίτερα τις ώρες με υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, προτείνεται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων από σήμερα το βράδυ αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου και αύριο Τετάρτη, 03-04-2024, αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα