back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση με το καλημέρα – Την προσεχή εβδομάδα ανοίγει το taxisnet

Διαβάστε επίσης

Παράταση, προκαταβολικά, της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολούμενους θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών με το άνοιγμα της ηλεκτρομικής πλατφόρμας του taxisnet που προσδιορίζεται από την ΑΑΔΕ  για την προσεχή εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ταυτόχρονα με την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων, για ανάλογο χρονικό διάστημα, θα παραταθεί και η προθεσμία λήξης υποβολής των δηλώσεων που κανονικά έληγε στα τέλη Ιουνίου.
Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πλατφόρμα του taxis θα ανοίξει καθυστερημένα φέτος (πέρσι άνοιξε στις 31 Μαρτίου) και άρα ανάλογα θα παραταθεί και η προθεσμία λήξης για την  υποβολή των δηλώσεων που θα είναι εντός του Ιουλίου.
Ετσι εάν π.χ η πλατφόρμα του taxisnet ανοίξει στις 22 Απριλίου η προθεσμία λήξης υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος θα είναι έως στις 22  Ιουλίου. Ωστόσο δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος (8 μηνιαίες δόσεις) με την πρώτη να καταβάλλεται  έως στα τέλη Ιουλίου και την 8η και τελευταία έως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.
Μια ακόμη αλλαγή που προστίθεται φέτος είναι ότι η έκπτωση του 3% για εφάπαξ εξόφληση φόρου θα ισχύσει  και στην περίπτωση που παραταθεί  η εξόφληση δύο μαζί  μηνιαίων δόσεων έως στα τέλη Αυγούστου όπως ίσχυσε πέρυσι. Αυτά όσον αφορά τη διαδικασία και τις χρονικές προθεσμίες εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Η υποβολή των φετινών δηλώσεων περιλαμβάνει όμως  και δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις που αφορούν μεγάλο τμήμα φορολογουμένων.
 
Πρώτη διαφοροποίηση η εφαρμογή του νέου ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος φορολόγησης για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες,επιτηδευματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για όσους ασκούν επιχειρηματική  δρταστηριότητα πάνω από 6 χρόνια είναι τα 10.920 ευρώ με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το οποίο αυξάνει ανά τριετία με ανώτατο πλαφόν τα 14.196 ευρώ εφόσον συμπληρώνουν 14 χρόνια και άνω επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα τεκμαρτά ποσά φορολόγησης θα είναι προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, ενώ οι κωδικοί στο έντυπο Ε3 όπου αναγράφονται έσοδα και έξοδα, τζίρος, απασχόληση προσωπικού, έτη λειτουργίας κλπ θα είναι ανοιχτοί για διορθώσεις από τους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εάν εμφανίσουν χαμηλότερα εισοδήματα θα φορολογηθούν ωστόσο με το τεκμαρτό εισόδημα που τους όρισε  η εφορία. Θα τους παρέχεται όμως  η δυνατότητα να το αμφισβητήσουν καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία, δηλώνοντας χαμηλότερα εισοδήματα.Υποχεούνται όμως να πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις του φόρου που προσδιορίστηκε τεκμαρτά έως ότου κριθεί οριστικά η ένστασή τους.
Στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης των 10.920 ευρώ  θα μετρούν επιπλέον ποσά φορολόγησης  και αφορούν περιπτώσεις επιχειρήσεων η επαγγελματιών που απασχολούν προσωπικό με το ανάλογο κόστος μισθοδοσίας τους, ο τζίρος τους πέρυσι  σε σχέση με τον μέσο όρο του τζίρου του επαγγελματικού τους κλάδου, τα χρόνια επιχειρηματικής λειτουργίας κλπ.
Εξαιρέσεις από την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ισχύουν για  τα τρία πρώτα χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τους πολύτεκνους, τους έχοντες αναπηρία άνω του 80%, τους νοσηλευόμενους λόγω ασθένειας κλπ ενώ μειωμένη θα  είναι η τεκμαρτή φορολόγηση για τον 4ο και  5ο χρόνο επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως επίσης για τους αυτοαπασχολούμενους σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων και σε μικρά νησιά.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ
Οσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος αυτό μειώνεται στο μισό για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, και τις ατομικές επιχειρήσεις δηλαδή στα 325 ευρώ από 650 ευρώ έως πέρυσι, ενώ όσοι αυτοαπασχολούμενοι δραστηριοποιούνται σε χωριά έως 500 κατοίκους η σε νησιά έως 100 κατοίκους (εξαιρούνται τα τουριστικά νησιά) απαλλάσονται από την καταβολή του, όπως και ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων όπως οι έχοντες αναπηρία άνω του 80%, οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα για τα πρώτα 5 χρόνια από την έναρξή της, οι πωλητές και παραγωγοί σε λαικές αγορές,οι αγρότες κανονικού καθεστώτος,οι αλιείς, κλπ.
Ωστόσο όσοι απασχολούνται με μπλόκ παροχής υπηρεσιών και φορολογούνται ως μισθωτοί θα συνεχίσουν να  πληρώνουν εξ ολοκλήρου το τέλος επιτηδεύματος δηλαδή από 400-500 ευρώ. Οσον αφορά τις εταιρείες (Α.Ε, ΕΠΕ, ΙΚΕ ,Ο.Ε, Ε.Ε) που φορολογούνται με ποσοστό 22% επί των κερδών τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 800-1.000 ευρώ.
ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 1 ΕΚ.ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Η δεύτερη διαφοροποίηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις  έχει να κάνει με το γεγονός ότι 1 εκατ.μισθωτοί και συνταξιούχοι, χωρίς όμως μεταβολές στην περσινή τους περιουσιακή κατάσταση, θα λάβουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις τους και θα μπορούν να τις υποβάλλουν, χωρίς τη συνδρομή λογιστή, πατώντας απλώς το πλήκτρο της υποβολής εφόσον διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που προσυμπλήρωσε η ΑΑΔΕ είναι σωστά.
Εάν δεν υποβάλλουν μόνοι τους τη δήλωση θα το πράξει αυτόματα εντός του Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων) η ίδια η εφορία.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα