back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο Ελληνικός αντι-drone θόλος

Διαβάστε επίσης

Σε ένα σοβαρό και εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα αναφέρθηκε και σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, που αφορά την  περεταίρω θωράκιση του ελληνικού εναέριου χώρου. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο», είπε ο Υπουργός Εθνικής και τόνισε με έμφαση ότι «Η χώρα πρέπει να κλείσει τον εναέριο χώρο της». Καταρχήν, να εξηγήσουμε, τι είναι ακριβώς ο  «αντι-drone θόλος» που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί πάνω από το Αιγαίο. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει,  από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ μέχρι δικτυακά όπλα,  συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο, παρεμβολές, διάφορα ηλεκτρονικά  αντιμέτρα και μονάδες αναχαιτίσεων. Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται,  από τη στιγμή, που ένα ντρονς, ή ένας βαλλιστικός πύραυλος ή ένα οπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος , επιχειρήσει να μπει απειλητικά στον εναέριο χώρο της χώρας. Και τι κάνει στην περίπτωση αυτή το «αντι-drone σύστημα»; Προγραμματισμένες ενέργειες,  που περιλαμβάνουν,  είτε κατάρριψη του αεροσκάφους,  είτε την πλήρη κατάληψη του ελέγχου του, μέσω παρεμβολών. Επίσης μέσω μιας ειδικής συσκευής , παρεμβάλει στο σήμα που λαμβάνει το  drone από αυτόν που το κατευθύνει από το  εδάφους και έτσι χάνει  τον έλεγχο από τον χειριστή εδάφους  και επομένως και τον στόχο του, δηλαδή έχουμε πλήρη εξουδετέρωση.

Αυτό ακριβώς έκαναν , το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιορδανία και η προσφάτως συγκροτηθείσα Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη που συντονίζεται από το Στρατηγείο της Λάρισας,  και όλοι μαζί, απέτρεψαν και εξουδετέρωσαν,  το σύνολο σχεδόν των ντρονς και των βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσαν οι Ιρανοί. Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), οι δικές της δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αντιτορπιλικά της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, επιτέθηκαν με επιτυχία και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό από  επιθετικά drones και βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, από το Ιράν και από το έδαφος της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούθι.

Η Ελλάδα, μετείχε με δύο Φρεγάτες, η μία στον Κόλπο του Αντεν και η άλλη στην Ανατολική Μεσόγειο, στις συμμαχικές επιχειρήσεις καταστροφής των πυρομαχικών που εκτόξευσε το Ιράν. Καθώς επίσης και με μια πυροβολαρχίας του αντιβαλλιστικού συστήματος ΠΑΤΡΙΟΤ που έχουμε στείλει στην Σαουδική Αραβία με χειριστές στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο  ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας,  σήμερα, έκκρινε σκόπιμο  να ενημερώσει τηλεοπτικά για τα σχέδια της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός αντι-drone   θόλου πάνω από το Αιγαίο.

Ο λόγος είναι,  οι ιδιαιτέρως επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής,  της Ανατολικής Μεσογείου, της Αραβικής Χερσονήσου,   μέχρι και τις ανατολικές ακτές του περσικού Κόλπου. Σαφής  η αιτιολογία του ΥΕΘΑ «Όταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο, δεν περιμένεις τίποτα καλό. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας». Σύμφωνα με πληροφορίες,  ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, δυο Ισραηλινές εταιρείες, που έχουν συμμετοχή στον αντιαεροπορικό  και αντι- ντρονς  θόλο του Ισραήλ, αφού  η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου, το ταχύτερο, να δημιουργηθεί και Ο ελληνικός θόλος, που θα προστατεύει την ελληνική επικράτεια, από κακόβουλους εισβολείς.

Χρήστος Καπούτσης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα