back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες εργαζόμενοι απαίτησαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών

Διαβάστε επίσης

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς άρθηκαν όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ήταν σε εφαρμογή από το πρωί, λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, με χιλιάδες απεργούς από δεκάδες κλάδους δουλειάς να διαδηλώνουν για συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και να παρθούν μέτρα για την ακρίβεια. Μαζί τους διαδήλωσαν αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυνε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας. «Μας τάζανε δουλειές και επενδύσεις και μας δίνουν ανεργία και πείνα» κατήγγειλε. «Σήμερα, η καρδιά της ΛΑΡΚΟ χτυπάει στη Λάρυμνα» τόνισε και πρόσθεσε πως στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο και την παγωμένη τσιμινιέρα, η φωτιά του αγώνα των εργαζομένων για τη δουλειά και τη ζωή τους «καίει» και θα συνεχίσει να «καίει» μέχρι να δικαιωθούν.

«Και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο είμαστε σήμερα εδώ, δίνουμε μαχητικό “παρών”, απεργούμε και ενώνουμε τη φωνή με όλη την εργατική τάξη. Στο ερώτημα που διαπέρασε όλες αυτές μάχες “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, σταθερά και αταλάντευτα θα επιλέγουμε τις ζωές μας και των παιδιών μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω» τόνισε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Κατήγγειλε την «απαράδεκτη επιλογή των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου να καταψηφίσουν την απεργία». «Οι ίδιοι εργαζόμενοι, και αυτό είναι το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο, τους προσπερνούν καθημερινά και αυτό γίνεται και σήμερα. Παρά την απεργοσπαστική τακτική αυτών των δυνάμεων, μέσα στους χώρους του Δημοσίου διαμορφώθηκε ένα ισχυρό απεργιακό μέτωπο» πρόσθεσε. Επίσης κάλεσε σε συμμετοχή «στη μεγάλη συναυλία που ετοιμάζουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών την Τρίτη 23/4 το απόγευμα στα Προπύλαια με πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες για να αγωνιστούμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τη μόρφωση και το σχολείο που μας αξίζει».

Το «θαύμα» του Τουρισμού, «που περιλαμβάνει από τη μία κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη παγωμένους μισθούς και τεράστια εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους» στηλίτευσε ο Μάνος Μυλωνάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Swissport» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης μετέφερε τα αιτήματα για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και τριετίες, Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, ρεπό και άδειες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες απεργιακών κινητοποιήσεων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, εκφράζοντας την υποστήριξη «στα δίκαια και επείγοντα αιτήματά τους που αφορούν την ασφάλεια στις αερομεταφορές».

Ο Βασίλης Σταμούλης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ μίλησε για τη δύναμη της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, και έφερε το παράδειγμα της επιχειρησιακής Σύμβασης με την οποία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ «κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, μετά από 15 χρόνια κατά τα οποία οι όροι αμοιβής και δουλειάς επιδεινώνονταν διαρκώς».

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοτάξιο του Ελληνικού.

«Και η σημερινή απεργιακή μάχη εξέφρασε την ισχυρή θέληση των εργαζομένων να μη συμβιβαστούν με τα λίγα, με την ακρίβεια, με τη φτώχεια. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, η σημερινή απεργία κλιμακώνει τον αγώνα μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις. Για μια ζωή προστατευμένη από την επιθετικότητα του κεφαλαίου, το οποίο έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια. Αυτοί μετράνε κέρδη και εμείς γυρνάμε όλο και λιγότεροι σπίτια μας. Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 24 συνάδελφοι, 12 από αυτούς στις κατασκευές. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εξαφανισμένοι και όσοι έλεγχοι γίνονται είναι για το “θεαθήναι”. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να γίνουν μεικτά κλιμάκια των επιτροπών με τα σωματεία. Τα ουσιαστικά μέτρα είναι να σταματήσει η δουλειά ήλιο με ήλιο. Να αυξηθεί το μεροκάματο για να φτάνει να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να μην υποχρεωνόμαστε να δουλεύουμε σαν σκλάβοι» είπε. «Αυτοί που μας τσακίζουν τη ζωή με την ακρίβεια και την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, είναι οι ίδιοι που μας θέλουν να υπερασπιστούμε τα κέρδη τους, τα ματωμένα κέρδη τους από το αίμα των λαών. Βαφτίζουν μάλιστα και πατριωτικό καθήκον την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των λαών. Και από αυτό το βήμα διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς και απαιτούμε να επιστρέψει πίσω η φρεγάτα “Ύδρα” και η πυροβολαρχία των “Πάτριοτ”, κάθε στρατιωτική μονάδα που είναι εκτός συνόρων. Να σταματήσουμε να συμβάλλουμε στο μακελειό με όπλα και πυρομαχικά στηρίζοντας την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι στην Ουκρανία και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν πολεμάμε για τα κέρδη των εφοπλιστών» είπε. «Συνεπείς στις αρχές και τις αξίες του ταξικού κινήματος και του προλεταριακού διεθνισμού, το ΠΑΜΕ επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο το Βελιγράδι, 25 χρόνια μετά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Διαδηλώνουμε στη γέφυρα του Νόβισαντ, σύμβολο αντίστασης απέναντι στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Γιατί 75 χρόνια ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι και όχι “ιερή συμμαχία” που μας λένε τα αριστερά φερέφωνα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών» συμπλήρωσε. Τόνισε ότι «η σημερινή επιτυχία της απεργίας, πέρα από την απάντηση που δίνει στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, δίνει απάντηση και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι οποίοι σε μοιρασμένους ρόλους προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την οργανωμένη μαζική κινητοποίηση των εργατών» επισήμανε. «Με οργάνωση και αγώνα μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας» υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η ίδρυση του σωματείου στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης είναι ένα πρώτο βήμα για να μη γίνει το “ελληνικό Κατάρ”, όσον αφορά τα εργοδοτικά εγκλήματα» είπε ο Β. Συρίγος.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναφέροντας ότι «ο επόμενος μεγάλος σταθμός του αγώνα μας είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης, η Πρωτομαγιά, η οποία είναι απεργία και όχι αργία και θα πραγματοποιηθεί την 1η Μάη. Η κυβέρνηση ας κάνει ό,τι θέλει την αργία, εμείς την Τετάρτη 1η Μάη απεργούμε, συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, στο Σύνταγμα, στις 10.30 το πρωί».

Στη συγκέντρωση, τέλος, απευθύνθηκε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία την Κυριακή 21 Απρίλη, αλλά και στον εργατικό-λαϊκό αγώνα δρόμου που είναι αφιερωμένος στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του ’44, την Κυριακή 28 Απριλίου.

Στις 5 το απόγευμα, στο Πεδίον του Άρεως, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και μοτοπορεία των διανομέων στο κέντρο της Αθήνας.

Χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς έχει μείνει η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ  αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν 9 το πρωί με 9 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς ζητούν άμεσες προσλήψεις και συμβάσεις εργασίας και μετέχουν στην απεργία ενάντια «στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), το οποίο και καλεί τα μέλη του στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί.

Τα βασικά αιτήματα του ΣΕΛΜΑ είναι:

• Αυξήσεις μισθών και προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

• Άμεση επαναφορά των ελεύθερων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

• Άμεση επαναφορά 13ου & 14ου μισθού.

• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και τραπεζών.

• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης, ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές, παράλληλα με την δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών».

Με στάσεις εργασίας αποφάσισαν να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ. Τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα θα κινηθούν από τις 9:00 ως τις 21:00.

Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις 20:00 ή νωρίτερα. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

 

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ.

Στο σιδηρόδρομο και τον προαστιακό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598
Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301
Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231
Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:
Την Τρίτη 16.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς ‘Ανω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθεί με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:
Την Τρίτη 16.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, διότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο».

Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ,, ανακοίνωσε η ΕΙΝΑΠ που συνδικαλιστικά καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17/04/24, ημέρα γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Αιτήματα ΕΙΝΑΠ

Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
Διπλασιασμός μισθών.
Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ
Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Με σύνθημα,  Όχι στην “απογευματινή” επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία και η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ):

Οι γιατροί ζητούν, επίσης, ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων, επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού εργαζόμενου και ζητούν αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία και κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων) των ασθενών.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) λέει “όχι” στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ζητεί αξιοπρέπεια και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, αύξηση μισθών και χορήγηση δώρων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκδίωξη εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Δημήτρης Κωστάκος, Ισίδωρος Ρούσσος, Έλενα Μπρέγιαννη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα