back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Μ. Κοππά: Αν καταρρεύσει η Συμφωνία των Πρεσπών το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό

Διαβάστε επίσης

«Οι Συμφωνίες μπορούν να καταρρεύσουν ακόμα και όταν στα χαρτιά συνεχίζουν να υφίστανται και αν αυτό συμβεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό για τη Βόρεια Μακεδονία, για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη η καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαριλένα Κοππά.

«Δυστυχώς η χώρα μας- σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο για την περιοχή- δεν έχει βαλκανική πολιτική» τόνισε η κ. Κοππά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που απειλεί με νέες εντάσεις τη Βαλκανική, οι ευθύνες της είναι βαρύτατες.

Ο αρχηγός του VMRO αποκαλεί τη χώρα αποκλειστικά “Μακεδονία”

«Στις 8 Μαΐου διεξάγονται στη Βόρεια Μακεδονία οι κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές αλλά και ο δεύτερος γύρος στις Προεδρικές εκλογές. Όλα δείχνουν ότι το VMRO θα είναι νικητής, με τον ηγέτης του να αποκαλεί πια τη χώρα Μακεδονία, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοσε ουσιαστικά την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το επιχείρημα το VMRO, που δυστυχώς έχει πείσει την κοινή γνώμη, είναι ότι τα δώσατε όλα, δώσατε το όνομα, κάνατε συνταγματική αναθεώρηση και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Παραμένουμε έξω από την ΕΕ, επενδύσεις δεν έχουν έρθει και ο κ. Μητσοτάκης κοιτάζει από την άλλη μεριά.
Η Ελλάδα δεν προχώρησε σε αυτά που έπρεπε με βάση τη συμφωνία, δεν πέρασε από τη βουλή τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας και δεν ενεργοποίησε ουσιαστικά τις δύο επιτροπές.

‘Έχουμε λοιπόν δυο χαμένες μάχες – τις οποίες ούτε καν δώσαμε- επειδή δεν αντέχει η ΝΔ να αντιμετωπίσει ως κόμμα τη Συμφωνία αυτή. Η κατάσταση οδηγείται σε μια υπονόμευση της Συμφωνίας, ένθεν κακείθεν των συνόρων. Οι συμφωνίες μπορούν να καταρρεύσουν , δηλαδή δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει ότι έχει υπογραφεί η συμφωνία, οι συμφωνίες δοκιμάζονται στη πράξη και εκεί δεν πάμε καλά».

Να γίνει η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και όχι μέρος του προβλήματος

«Πριν την Συμφωνία των Πρεσπών το 80% των πολιτών θεωρούσε ως βασική απειλή για τη χώρα τους την Ελλάδα, τώρα οι παραστάσεις απειλής έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα θεωρείται σύμμαχος χώρα. Έχουν λοιπόν μια προσδοκία και οφείλουμε να ανταποκριθούμε, όχι γιατί είμαστε καλοί, αλλά γιατί αυτό είναι το συμφέρον και της ευρύτερης περιοχής και της ίδιας της Ελλάδας. Να γίνει πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και όχι να ξαναγίνει μέρος του προβλήματος»

Υποψηφιότητα Μπελέρη

«Το θέμα Μπελέρη είναι μια θλιβερή ιστορία. Βάζοντάς τον στο ευρωψηφοδέλτιο, ένα ζήτημα που ορθώς ή λάθος είχε αναχθεί ως Ευρωπαϊκό και  αφορούσε το κράτος δικαίου στη χώρα, μετατρέπεται σε κομματικό πρόβλημα της ΝΔ αλλά και όλου του ελληνικού πολιτικού συστήματος.  Πλέον η Ελλάδα ξαναγίνεται κομμάτι του Βαλκανικού προβλήματος. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε ένα νέο Μακεδονικό, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να προασπίζεται έναν ευρωβουλευτή της και να αναδεικνύει συνέχεια αυτό το θέμα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα