Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα προχωρήσει στην άρση της αναστολής των απαγωγών, επειδή η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο δεν τηρεί επιμέρους συμφωνίες στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Το ένοπλο κίνημα (γκεβαριστές), το οποίο συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση, ανέφερε πως η απόφαση αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση της δημιουργίας ειδικού ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτείτο από διάφορες πηγές και θα χρηματοδοτούσε τη διαδικασία που θεωρητικά θα οδηγήσει στη διάλυση και τον αφοπλισμό του ELN, έπειτα από δεκαετίες εμφύλιας σύρραξης.
Η ανακοίνωση ήδη χαρακτηρίζεται νέα μεγάλη πρόκληση για τις συνομιλίες.
Έπειτα από έξι γύρους διαπραγματεύσεων από τα τέλη του 2022, η διαδικασία εισήλθε σε κρίση όταν η Μπογοτά επέσπευσε συναντήσεις με μέτωπο του ELN στην επαρχία Ναρίνιο, προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα, να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και ν’ αρχίσουν διαδικασία κοινωνικής επανένταξης.
Αντιδρώντας, η ηγεσία των ανταρτών πάγωσε τις συνομιλίες που προγραμματίζονταν τον Απρίλιο.
«Το ταμείο δεν έχει ιδρυθεί ως τώρα και η κυβέρνηση ελάχιστη βούληση δείχνει να προχωρήσει (…) Με δεδομένα όσα προαναφέρθηκαν, ο ELN τερματίζει την προσφορά του να αναστείλει μονομερώς τις κρατήσεις για οικονομικούς λόγους».
Η κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο αντέτεινε πως η δημιουργία του ταμείου δεν ήταν κίνητρο προκειμένου ο ELN να σταματήσει τις απαγωγές, προσθέτοντας πως οι καθυστερήσεις στη δημιουργία του οφείλονται στην απόφαση των ανταρτών να καλέσουν να διεξαχθεί έκτακτος γύρος διαπραγματεύσεων.
«Ελπίζουμε πως ο ELN θα τηρήσει τη δέσμευσή του στην κολομβιανή κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος σε κάθε μορφής απαγωγές», ανέφερε η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Κατά τη διάρκεια του 5ου κύκλου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, την περασμένη χρονιά, είχε συναφθεί συμφωνία να «ανασταλούν οι απαγωγές με σκοπό την απόσπαση χρημάτων», έπειτα από την απαγωγή του πατέρα του διάσημου διεθνούς κολομβιανού ποδοσφαιριστή —αγωνίζεται στη Λίβερπουλ σε επίπεδο συλλόγων— Λουίς Ντίας, που είχε κάνει πάταγο. Ο πατέρας, που παρέμεινε όμηρος για δώδεκα μέρες, αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο.
Κατόπιν, στα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο ELN άφησε ελεύθερους 26 ομήρους που κρατούσε.
Παρών στο δυτικό τμήμα της χώρας, στα παράλια στον Ειρηνικό, καθώς και στο βορειοανατολικό, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ο ELN πολεμά εναντίον του κράτους αφότου σχηματίστηκε από ριζοσπαστικοποιημένους ρωμαιοκαθολικούς ιερωμένους το 1964. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υπολογίζει πως διαθέτει 5.800 μαχητές.
Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά —εξελέγη το 2022—, προσπαθεί να εφαρμόσει φιλόδοξο σχέδιο για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στη χώρα. Η κυβέρνησή του διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις: τον ELN, διαφωνούντες των πρώην FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών. Η διαδικασία όμως συναντά δυσκολίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ