back to top
18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12: 00 η μαραθώνια εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Ο μάρτυρας κατέθετε από τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναμένεται να εξετασθεί την Τρίτη το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ ο Σαράφης, που ως προστατευόμενος μάρτυρας στην προηγούμενη κατάθεση του είχε κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση Νοβάρτις, υποστηρίζει τώρα ότι δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα, λέει ότι πιθανολογούσε για τα όσα είχε πει, υποστηρίζοντας ότι “δεν έχει κανένα στοιχείο για το ο,τι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς” αδειάζοντας την εισαγγελέα Διαφθορας Ελένη Τουλουπάκη. Φαίνεται δε να εξαιρεί από την υπόθεση εμπλοκή των κύριών Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Στουρνάρα και Γεωργιάδη.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε ανακριβές το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI. Επίσης δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’αντιπαράσταση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως υποστηρίζουν ότι ο Σαράφης επιβεβαιώνει όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Υποστηρίζουν ότι δίνει στοιχεία πως είχε στηθεί το σκάνδαλο και ότι κάνει λόγο για σχέσεις πρώην υπουργού Υγείας με υψηλόβαθμο στέλεχος της Νοβάρτις και ότι μέσω μέιλ «έφτιαχναν τις τιμές».

Αλλοίωση φωνής – ειδικά διαμορφωμένος χώρος

Ο Μάξιμος Σαράφης εξετάζεται με ηχητικά μέσα και αλλοίωση φωνής στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ οι βουλευτές βρίσκονται τον 14ο όροφο.

Σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο στον 14 όροφο της ΓΑΔΑ θα καταθέσει και η μάρτυς με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Οι μάρτυρες θα βρίσκονται σε χωριστή αίθουσα και η επικοινωνία θα γίνεται με αλλοιωμένη φωνή μέσω μικροφώνου. Θα παρίστανται πρακτικογράφοι της Βουλής.

Πάντως και στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής δεν έλειψαν οι διαφωνίες, ενώ το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί διαφωνώντας με την κατάθεση των μαρτύρων με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, επιφυλασσόμενο να αλλάξει τη θέση του μόνο αν «βγουν οι κουκούλες».

«Καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και της νομιμότητας» φέρεται – σύμφωνα με πληροφορίες- να είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δε να μεταβεί πιο διευρυμένο κλιμάκιο στην ΓΑΔΑ και να είναι μεγαλύτερος ο χρόνος κατάθεσης των μαρτύρων. Η ΝΔ μέσω του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη ζητά να μην έχουν οι μάρτυρες μαζί τους κινητά και έγγραφα, θέση με την οποία διαφωνεί η ΝΔ.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΚΚΕ, η ΝΔ μέσω των εισηγητών της απαντά «Εμείς θέλαμε εξέταση στο φως. Ευθυγραμμιζόμαστε όμως με την απόφαση του Αρείου Πάγου ως κόμμα που σέβεται τους θεσμούς.

Τέλος, η Επιτροπή ζητά εκ νέου από την Εισαγγελία Διαφθοράς τα κρίσιμα έγγραφα που δεν έχει αποστείλει και σχετίζονται με τα έγγραφα του FBI.

Δημήτρης Ράντος – Στέλλα ΠαπαμιχαήλΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα