back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τρικυμία στο ΚΙΝΑΛ και το “Ποτάμι” ελέω Μακεδονικού

Διαβάστε επίσης

Ισχυρότατους κραδασμούς συνεπεία του κυβερνητικού διεμβολισμού με όχημα τη Συμφωνία των Πρεσπών, βιώνουν τις τελευταίες ώρες τα κόμματα του κεντρώου χώρου.

Σήμερα νωρίς το πρωί ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Ο κ. Αμυράς, ο οποίος θα είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, στη δήλωση του τονίζει ότι : αποχωρεί με «λύπη» του από την ΚΟ του Ποταμιού και ανεξαρτητοποιείται.

«Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά, όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό θέμα», αναφέρει ο Γιώργος Αμυράς και προσθέτει πως ευχαριστεί τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάστηκε, εκφράζοντας την ευχή «οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Μετά και την τελευταία εξέλιξη, δεν θα υφίσταται πλέον η ΚΟ του Ποταμιού καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, κάτω απο 5 βουλευτές παύει να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ως εκ τούτου, οι υπόλοιποι βουλευτές καθίστανται ανεξάρτητοι. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου θα συζητηθεί σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών,ο Γιώργος Μαυρωτάς θα μπορούσε να συμμετέχει ως ανεξάρτητος βουλευτής όχι όμως εκπροσωπώντας πλέον το Ποτάμι.

Με σκληρή ανακοίνωσή του το Ποτάμι μετά την αποχώρηση του Γ.Αμυρά, αναφέρει ότι επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο του κ.Σπ.Δανέλλη και σημειώνει ότι  θα περάσει στο “δεξιό” πάνθεον που διέλυσε την Κ.Ο του κόμματος.

Για επαφές και επικοινωνία του Θανάση Θεοχαρόπουλος με τον Σταύρο Θεοδωράκη για να ενταχθεί στο Ποτάμι έκανε λόγο, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Γρηγόρης Ψαριανός λίγη ώρα μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι.

Από την πλευρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με πηγές του κόμματος «Ο κ. Θεοχαρόπουλος διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Θεοδωράκη, αλλά δεν υφίσταται θέμα προσχώρησης στο Ποτάμι».

Τριγμοί στο ΚΙΝΑΛΛ

Τριγμοί και στο Κίνημα Αλλαγής μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ, Φώφης Γεννηματά να θέσει εκτός ΚΟ, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Είχε προηγηθεί, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υιοθέτησε με οριακή πλειοψηφία την εισήγηση του κ. Θεοχαρόπουλου για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απόφαση διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το Κίνημα Αλλαγής, ήταν άμεση ενώ ταυτόχρονα η Φώφη Γεννηματά γνωστοποίησε οτι προχωρά σε έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Με φόντο τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις συνεδριάζει στη 1: 30 η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ υπό την Φώφη Γεννηματά.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας δήλωση του κ. Θεοχαρόπουλου ότι η χθεσινή απόφαση να τεθεί εκτός ΚΟ ισοδυναμεί με διαγραφή της ΔΗΜΑΡ, απο το Κίνημα Αλλαγής, απαντούν ότι δεν υπάρχει καμία διαγραφή της ΔΗΜΑΡ απο το ΚΙΝΑΛ.

Το μόνο που υπάρχει, επισημαίνουν, είναι οτι ετέθη εκτός ΚΟ ο βουλευτής Επικρατείας Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά την άρνηση του να παραδώσει την έδρα αφού η στάση και η απόφαση του ήταν αντίθετη με το σύνολο των υπολοίπων βουλευτών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

H επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα αποκαλύπτει ρωγμές στο Κίνημα Αλλαγής, και διχασμένη τη Δημοκρατική Αριστερά.

Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά, προανήγγειλε έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση. Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κ. Γεννηματά θα επιχειρήσει μέσα απο το Συνέδριο του Μαρτίου με την εκλογή συνέδρων και νέων οργάνων, να βάλει τέλος στον κύκλο των συνιστωσών, προχωρώντας σε ένα ομογενοποιημένο και συμπαγές κόμμα.

Στον αντίποδα, ήπιοι τόνοι διακρίνονται απο πλευράς ΚΙΝΑΛ, έναντι του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου στον απόηχο της συνέντευξης του το Σαββατοκύριακο, στην ΕΦΣΥΝ, όπου εμφανίσθηκε θετικός έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον απο το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να αναδεικνύουν εκείνα τα σημεία της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού, που εναρμονίζονται με το κεντρικό αφήγημα του ΚΙΝΑΛ, αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσουν τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ενδεικτικές οι ραδιοφωνικές δηλώσεις το Σαββατοκύριακο, στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, του εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη. «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διατυπώσει την άποψη του και στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Χρηστίδης.

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Επισημαίνει στη συνέντευξη του ότι αν είχε μεσολαβήσει η εθνική συνεννόηση το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο και το δεύτερο το οποίο επισημαίνει ΕΊΝΑΙ ότι η εργαλειοποίηση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική για τον τόπο». Ο κ. Χρηστίδης, υπενθύμισε επίσης την αναφορά του κ. Παπανδρέου , πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια δεν είναι προοδευτική δύναμη.

Σήμερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η Φώφη Γεννηματά  αναφέρει ότι, ζήτησε καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθεί την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης, χωρίς βαρονίες και τιμάρια.

«Γι’ αυτό και κατ’ απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία», προσθέτει.

Τούτων δοθέντων, τις επόμενες μέρες αναμένεται η σύγκληση της ΚΟ στο ΚΙΝΑΛ, ενόψει και της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, η οριακή πλειοψηφία με την οποία υιοθετήθηκε η πρόταση Θεοχαρόπουλου, με 29 ψήφους υπέρ του «ναι», 22 υπέρ της αποχής και 2 λευκά, καταδεικνύει οτι εξέρχεται διχασμένη.

Εισαγωγική τοποθέτηση Θεοχαρόπουλου

«Σε θετική κατεύθυνση η Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η ιστορία» όπως είπε «καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση».

«Στο πλαίσιο αυτό» επεσήμανε ο κ Θεοχαρόπουλος «είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική Αριστερά όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι και οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς με τον Σπύρο Λυκούδη, πήραν καθαρή θέση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, υπενθύμισε ότι την θέση του υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, την είχε εκφράσει καθαρά και στο τελευταίο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, παρέπεμψε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τάχθηκε -όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος- και αυτός, για άλλη μια φορά, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είναι σαφές» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς «ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση», την οποία κατηγόρησε για εργαλειοποίηση του θέματος, ασκώντας ταυτόχρονα και σφοδρή κριτική στη ΝΔ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά -όπως είπε- από όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας και στέλνοντας μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ, ανέφερε «οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα στα εθνικά θέματα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών».

Η άλλη άποψη

Η άλλη άποψη, όπως εκφράστηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του Θεόδωρου Μαργαρίτη, υποστήριξε την επιλογή για Παρών ή Αποχή, γιατί έτσι εξασφαλίζεται- όπως επισημάνθηκε-η ενότητα της ΔΗΜΑΡ και η συνοχή του ΚΙΝΑΛ.

Ναι μεν, αποτιμήθηκε οτι η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι σε θετική κατεύθυνση, επέμεινε ωστόσο ταυτόχρονα στην προκήρυξη εκλογών, αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι υπάρχει μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση.

Υπογραμμίσθηκε ακόμη το γεγονός οτι η κυβέρνηση προχώρησε χωρίς συναινέσεις αλλά αντίθετα με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση.

Εν μέσω όλων αυτών, προκύπτουν δυο ερωτήματα:

  • 1ον, ποια στάση θα κρατήσουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ειδικά εκείνα που τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, αν θα επιλέξουν δηλ. να παραμείνουν κάτω απο την ομπρέλα του ΚΙΝΑΛ.
  • 2ον, ποιες κινήσεις θα ακολουθήσει εφεξής, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε προσωπικό επίπεδο;

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο κ. Θεοχαρόπουλος έθεσε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του πριν απο την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σύνεδροι εν μέσω έντασης, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, υποστήριξαν οτι απόφαση υπερψήφισης θα είχε ως αποτέλεσμα σχόλια για προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο κ. Θεοχαρόπουλος έσπευσε να τονίσει οτι στηρίζει την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά ορισμένες πληροφορίες πάντως ο κ. Θεοχαρόπουλος φέρεται να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ποτάμι και το Σταύρο Θεοδωράκη. Δεν έλειψαν άλλωστε οι αναφορές του εν γένει σε Ποτάμι και Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ανακοινώσεις ΚΙΝΑΛ -ΔΗΜΑΡ και Αιχμηρά σχόλια εκατέρωθεν

Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Για να ακολουθήσει το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ οτι η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών.

Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα. Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα, ανέφερε με ειρωνική διάθεση η ΔΗΜΑΡ, κλείνοντας την ανακοίνωση της.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον απόηχο της διαγραφής του , φέρεται να κατήγγειλε κατά τη δευτερολογία του, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οτι του προτάθηκε να είναι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας εφόσον καταψήφιζε την συμφωνία των Πρεσπών.

Η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Στο χώρο της Κεντροαριστεράς κάναμε πάντοτε συνεργασίες με πολιτικό πλαίσιο και διαφάνεια κι όχι παζάρια μ΄ άλλα κόμματα», ήταν το σχόλιο κύκλων του Κινήματος Αλλαγής, για όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα