back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ακτιβιστές της Μιανμάρ κατέθεσαν προσφυγή στη Γερμανία εναντίον αξιωματικών του βιρμανικού στρατού

Διαβάστε επίσης

Ακτιβιστές από τη Μιανμάρ και 16 φερόμενα ως θύματα κακοποίησης κατέθεσαν προσφυγή στη Γερμανία, κατηγορώντας υψηλόβαθμούς αξιωματικούς του βιρμανικού στρατού για γενοκτονία εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Η προσφυγή αυτή είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά νομικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, με στόχο να λογοδοτήσει ο στρατός της Μιανμάρ για τις ωμότητες που διέπραξε εναντίον των Ροχίνγκια και υπέρμαχων της δημοκρατίας και πολιτών που αντιτίθενται στη χούντα.

Η Fortify Rights, μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στηρίζει την προσφυγή, εξήγησε ότι επιλέχθηκε η Γερμάνια για να κατατεθεί η προσφυγή επειδή αναγνωρίζει την αρχή της «οικουμενικής δικαιοδοσίας», βάσει της οποίας ένα εθνικό δικαστήριο μπορεί να δικάσει πρόσωπα που κατηγορούνται για σοβαρά διεθνή εγκλήματα, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους και του τόπου όπου διαπράχθηκαν αυτά.

«Η προσφυγή προσφέρει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο στρατός της Μιανμάρ συστηματικά σκότωνε, βίαζε, βασάνιζε, φυλάκιζε, εξαφάνιζε, έκανε διώξεις και άλλες ενέργειες που ισοδυναμούν με γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Μάθιου Σμιθ, πρόεδρος της Fortify Rights.

«Ο βιρμανικός στρατός έχαιρε πάντα πλήρους ατιμωρησίας και αυτό πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η προσφυγή των 215 σελίδων κατατέθηκε στις 20 Ιανουαρίου και αφορά καταγγελίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου κα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον στρατιωτικών που ευθύνονται για την καταστολή και τις διώξεις εις βάρος των Ροχίνγκια από το 2016 ως το 2017.

Επίσης αφορά τη βία που συγκλονίζει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021.

Περισσότεροι από 2.700 πολίτες έχουν σκοτωθεί μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τοπική οργάνωση. Η χούντα από την πλευρά της κατηγορεί τους αντάρτες ότι ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 3.900 ανθρώπων.

Η Fortify Rights βασίστηκε σε περισσότερες από χίλιες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 για να στηρίξει την προσφυγή της, διαβεβαίωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Αξιωματικοί του στρατού της Μιανμάρ «γνώριζαν τα εγκλήματα των κατώτερών τους και απέτυχαν να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν να συμβούν και να τιμωρήσουν τους δράστες τους», εξήγησε.

Οι ωμότητες του στρατού εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια, εξαιτίας των οποίων περίπου 740.000 μέλη της μειονότητας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, αποτελούν αντικείμενο διάφορων προσφυγών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει καταγγελίες για γενοκτονία, έπειτα από προσφυγή της Γκάμπιας.

Πέρυσι μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, η Myanmar Accountability Project, ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα μετά την προσφυγή που έλαβαν εναντίον μελών της χούντας στη Μιανμάρ για ωμότητες που διέπραξε ο στρατός της χώρας μετά το πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα