back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επόμενη ημέρα της καταστροφής – Παγκόσμια θλίψη για την Παναγία των Παρισίων

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στην Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος του εμβληματικού καθεδρικού ναού.

Οι καμπάνες των καθεδρικών ναών θα ηχήσουν σήμερα στις 18:50 (τοπική ώρα) σε όλη τη Γαλλία την ώρα που άρχισε η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ σε ένδειξη «αλληλεγγύης με την επισκοπή του Παρισιού», ανακοίνωσε στο Twitter η Σύνοδος των Επισκόπων της Γαλλίας.

Νωρίτερα, υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ στο Ματινιόν, με στόχο την συγκρότηση του πλάνου αναστήλωσης της Παναγίας των Παρισίων.

[su_slider source=”media: 88924,88923,88922,88921,88920,88919,88918,88917,88915″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

«Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί», δεσμεύθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του ναού.

Τη διεξαγωγή στο Παρίσι «μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών», πρότεινε η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό.

Στα 600 εκ. ευρώ, μέχρι στιγμής, οι δωρεές των μεγάλων ομίλων ειδών πολυτελείας της Γαλλίας για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού ναού.

Ηγέτες κρατών, διεθνείς φορείς και το Βατικανό εκφράζουν την οδύνη τους.

Η Παναγία των Παρισίων «αντέχει» ωστόσο υπάρχουν ορισμένα «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου του καθεδρικού ναού, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Ντουνιέζ. Τα ευάλωτα σημεία στο θόλο και σε ένα αέτωμα του βόρειου κλίτους οδήγησαν στην απόφαση να εκκενωθούν πέντε γειτονικές πολυκατοικίες.

«Όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν στο ακέραιο και οι εργαζόμενοί μας συμμετέχουν στην έρευνα χωρίς δισταγμό», τόνισε ο εκπρόσωπος ενός εκ των πέντε εταιρειών, που είχαν προσληφθεί για τις εργασίες συντήρησης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. «Θέλουμε περισσότερο από τον καθένα να χυθεί φως στις ρίζες αυτού του δράματος» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Ζιλιέν Λε Μπρας.

Δωρεές εκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, δεσμεύτηκε να δώσει 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων. Ο Αρνό είναι ένας από τους αρκετούς δισεκατομμυριούχους που δεσμεύτηκαν να δωρίσουν εκατομμύρια για να συνδράμουν στις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του κατεστραμμένου από τις φλόγες Καθεδρικού Ναού.

Παράλληλα, η οικογένεια των γάλλων βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, ανακοίνωσε από χθες βράδυ την αποδέσμευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της επενδυτικής του εταιρίας Artemis. «Η τραγωδία αυτή πλήττει όλους τους Γάλλους και εκτός αυτών όσους είναι προσηλωμένοι στις πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανακοίνωσε ο 82χρονος πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Γαλλικής Επαγγελματικής Λίγκας Ποδοσφαίρου Ναταλί Μποΐ ντε λα Τουρ δεσμεύτηκε σήμερα ότι το γαλλικό ποδόσφαιρο “θα κινητοποιηθεί για να βοηθήσει οικονομικά” στην ανοικοδόμηση του ναού.

Κάλεσμα μουσουλμάνων για την ανοικοδόμησή της Νοτρ Νταμ

Το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας και ο μουφτής του Τεμένους της Λυών κάλεσαν σήμερα τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας «να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους» και «να συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια» για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την καταστοφή

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, με επικρατέστερο αυτό του ατυχήματος, αφήνει επί του παρόντος το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια «μακρά» και «πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση με ειδικών, για να διερευνηθεί αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να φτάσουν στο εσωτερικό. Από τη φωτιά, η κατάσβεση της οποίας διήρκησε 9 ώρες, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας πυροσβέστης.

Μετά από περισσότερες από 9 ώρες μάχης με τις φλόγες, περίπου 400 πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν την τρομακτική πυρκαγιά. Δύο αστυνομικοί και ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού.

«Η κτιριακή δομή του καθεδρικού ναού διασώθηκε και τα σημαντικότερα έργα τέχνης επίσης, χάρη στη συντονισμένη δράση διαφόρων υπηρεσιών, που τάχθηκαν στο πλευρό μας», αναφέρεται σε  tweet της Πυροσβεστικής.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα