back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Βενεζουέλα: Μία νεκρή και δεκάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά Μαδούρο

Διαβάστε επίσης

Μία 27χρονη έπεσε νεκρή από σφαίρα στο κεφάλι, το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, ενώ άλλοι 46 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, οι δύο από σφαίρες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην Τσακάο, συνοικία του Καράκας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η νεαρή τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, όταν ξέσπασαν επεισόδια καθώς διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Οι διαδηλωτές, αρκετοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, άρχισαν να πετούν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον ανδρών της μπολιβαριανής εθνικής φρουράς (GNB), ενός σώματος παρόμοιου με τη χωροφυλακή, που είναι αρμόδιο για την επιβολή της τάξης, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Έπειτα από πολλές ώρες επεισοδίων, περίπου τριάντα διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα φορτηγάκι και το έστειλαν προς την κατεύθυνση της πύλης της βάσης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας από τους διαδηλωτές κατόπιν πυροβόλησε εναντίον στρατιωτικών, που ανταπέδωσαν με πολλές ριπές.

[su_slider source=”media: 93575,93574,93572,93571″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν εναντίον του προέδρου Μαδούρο όπως τους προέτρεψε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα χώρες, πρώτες οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, οξύνεται η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα κατά τη συνομιλία του με τον ομόλογο του Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία. Πρόσθεσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο. Νωρίτερα, ο Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα.

Την ανησυχία του εξέφρασε το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετά τις πληροφορίες για υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών σε όλη τη χώρα.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα