back to top
19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Μείωση δημοσίων επενδύσεων για να σωθούν οι συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Μαχαίρι 300 εκατ. ευρώ θα μπει στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019 εάν τελικά δεν περικοπούν οι συντάξεις, ενώ αυξημένοι κατά 282 εκατ. ευρώ θα είναι και οι άμεσοι φόροι.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα καλύψει μέρος της «τρύπας» των 2 δισ. ευρώ που θα προκύψει από τη μη περικοπή των συντάξεων στον προϋπολογισμό του 2019.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, εφόσον περικοπούν οι συντάξεις προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 7,3 δισ. ευρώ (ταμειακή βάση), με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 5,750 δισ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους (1,55 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, εάν οι συντάξεις τελικά δεν περικοπούν τότε οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν στα 7 δισ. ευρώ με τη μείωση των 300 εκατ. ευρώ να προέρχεται κυρίως από την εθνική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο, σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2019 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής. Ο στόχος αυτός θα συνδράμει θετικά στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και θα απαιτήσει την εντατικοποίηση των ενεργειών για την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα οι τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), η προώθηση της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), η ενίσχυση της απασχόλησης, η εκπαίδευση και κατάρτιση, οι τομείς της υγείας και της πρόνοιας, η προστασία του περιβάλλοντος, τα έργα υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και οι δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τέλος το σκέλος του ΠΔΕ που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους, η σχετική δαπάνη θα διατεθεί για την ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων των υπουργείων και των Περιφερειών καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στα 6,75 δισ. το ΠΔΕ για το 2018

Για το έτος 2018, προβλέπεται η υλοποίηση έργων και δράσεων συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ. Από αυτά, ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκ των οποίων 4,06 δισ. ευρώ αφορούν πληρωμές δαπανών για την υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ 2014-2020 και 1,69 δισ. ευρώ για πληρωμές δαπανών λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Βασικός στόχος της εκτέλεσης του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2018 είναι η απορρόφηση των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και η εξασφάλιση της εισροής της κοινοτικής συνδρομής στο πλαίσιο των στόχων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Αναφορικά με το εθνικό σκέλος, ύψους 1 δισ. ευρώ αυτό εκτιμάται ότι θα διατεθεί σε πολιτικές και δράσεις των υπουργείων και των Περιφερειών και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα