“Πρέπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι, που λέγεται Ευρώπη. Το ευρωπαικό εγχείρημα έχει δικαιωθεί ιστορικά, τώρα όμως είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των προκλήσεων από την οικονομική κρίση και την παγκόσμια αταξία των καιρών” δήλωσε η δημοσιογράφος και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Εύα Μπούρα στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή “Αθήνα Σήμερα” με τη Νόνη Καραγιάννη.
*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές, η κα Μπούρα επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσέλευσης, προσδιορίζοντάς την ως “ιστορικό στοίχημα του μέλλοντος” και έκανε λόγο για “ανάγκη περαιτέρω στήριξης κοινωνικών πολιτικών, ώστε να μην διολισθήσουν οι πολίτες στο λαικισμό και την ακροδεξιά.” Αναφέρθηκε ακόμα στο συμμετοχικό χαρακτήρα των δημοψηφισμάτων, σημειώνοντας ότι “σε αυτά δεν πρέπει να διακυβεύονται βασικά ζητήματα.”
*ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠ.ΡΕΥΜΑΤΟΣ
“Σίγουρα θα υπάρξει άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και μέσα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, όχι όμως σε ανησυχητικό σημείο, ώστε να κινδυνεύσει το συνολικό ευρωπαικό οικοδόμημα” είπε και υπογράμμισε:
“Δεν πρέπει να δούμε μόνον τι ποσοστά θα πάρουν οι Χριστιανοδημοκράτες ή οι Σοσιαλιστές. Το μείζον είναι τα ποσοστά των φιλοευρωπαικών δυνάμεων και η επόμενη ημέρα. Εάν υπάρξουν συμμαχίες, ώστε να αποκλειστούν οι ευρωσκεπτικιστές, η άνοδος των οποίων θα δημιουργήσει προβλήματα στο ευρωκοινοβούλιο γιατί θα μπλοκάρουν βασικά νομοθετήματα”
Η κα Μπούρα τόνισε ότι οι ευρωσκεπτικιστές έχουν σκληρές θέσεις για το μεταναστευτικό, αλλά σκληρότερες σε ζητήματα κοινωνικής προστασίας και πολιτικών που αποτελούν βασικό πυλώνα της ΕΕ και είναι το σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο.
Στην επισήμανση ότι ενδεχομένως να έχουν ξεπεραστεί δραματικά κάποια πράγματα στο σοσιαδημοκρατικό μοντέλο που δοκιμάστηκε στις πρόσφατες εκλογές σε ευρωπαικές χώρες, μίλησε για αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μετά την κρίση. “Με κοινωνικές πολιτικές θα απαντήσει η Ευρώπη στην άνοδο της ακροδεξιάς, του λαικισμού και των εθνικιστών. Μόνον αυτές νομιμοποιούν την ΕΕ στα μάτια των πολιτών της” είπε χαρακτηριστικά η Εύα Μπούρα.
Μιλώντας γενικότερα για τις ευρωεκλογές και τις προκλήσεις της εποχής, σημείωσε: “Ο κ Μητσοτάκης, η κα Γεννηματά και ο κ Τσίπρας ως νέοι πολιτικοί -ηλικιακά- οφείλουν να δώσουν από κοινού απάντηση στις νέες προκλήσεις, γιατί πέρα από τη γενιά της παγκοσμιοποίησης για την οποία πρέπει να υπάρξουν κοινωνικές πολιτικές, υπάρχει και η γενιά του Erasmus που ζεί σε ένα διεθνές περιβάλλον και δεν μπορεί να μπαίνει σε συζητήσεις περασμένων δεκαετιών και διλήμματα που συχνά υποτιμούν τη νοημοσύνη της.”
*ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
Η κα Μπούρα όσον αφορά την έξοδο της Βρεττανίας από την ΕΕ, διέβλεψε “λίγο ή καθόλου Brexit” και είπε: “Τα τελευταία 45 χρόνια η Βρετανία κατόρθωσε να έχει συμμετοχή, λόγο, έλεγχο και θεσμική επιρροή στην Ευρώπη, που τα χάνει με την αποχώρησή της από την Κοινότητα. Πολλοί θεωρούν το δημοψήφισμα για το Brexit προδοσία πολιτικών και ανθρώπων όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, που δεν είπαν την αλήθεια στους πολίτες.”
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Συμφώνησε ότι είναι “πολύ μεγάλη” για να αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ, με την έννοια της απορρόφησης από αυτήν, σχεδόν του συνόλου των ευρωπαικών πόρων, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη μη αποκοπής της από την Ευρώπη.
“Πηγαίνει σε μια ειδική σχέση -στο μέλλον- με την Ευρώπη, λόγω και των πολλών οικονομικών συμφερόντων” είπε η κα Μπούρα υπογραμμίζοντας ωστόσο ως πρωτεύον το θέμα του Κράτους Δικαίου, που υπερασπίζεται η Ευρώπη.
Οπως είπε: “Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το θέμα της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, κάτι που αποτελεί μήνυμα και προς την αναθεωρητική Τουρκία, για την μελλοντική πορεία της οποίας δεν γνωρίζουμε τίποτε, ούτε και σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.”
Η Εύα Μπούρα αναφερόμενη στην αναθεωρητική Τουρκία είπε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την ΕΕ και από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, να βρίσκεται η Τουρκία κοντά στην Ευρώπη.
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ