back to top
28.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

28.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πρόωρη αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ: Ο λόγος περνά στους πιστωτές

Διαβάστε επίσης

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ δίνει το έναυσμα για μία σειρά διαδικασιών εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Με την επίσημη κατάθεση του αιτήματος, ο Μηχανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα έκθεση διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους πριν οι μέτοχοί του (κράτη-μέλη), συμπεριλαμβανομένων κοινοβουλίων τους, κληθούν να εγκρίνουν το ελληνικό σχέδιο.

Ο ΕSM θα πρέπει να αποποιηθεί του δικαιώματος του να πληρωθεί πρόωρα αντίστοιχο ποσό -με βάση το ύψος των δικών του δανείων προς την ελληνική πλευρά- κάτι που είχε κάνει σε περιπτώσεις χωρών όπως η Ιρλανδία και Πορτογαλία. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Διευθυντών του ΕSM (ουσιαστικά το euroworking group) μετά την κατάρτιση της νέας έκθεσης για το ελληνικό χρέος, θα συνεδριάσει και θα ενημερώσει τα μέλη του Μηχανισμού ζητώντας την έγκριση τους.

Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του ΔΣ είναι στις 2 Μαΐου… με άλλο όμως καπέλο. Πρόκειται για τη συνεδρίαση του euroworking group ενόψει του Eurogroup του ΜαΙου, το οποίο ωστόσο θα συζητήσει την πορεία της εκταμίευσης 973 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα που πρόσφατα ενέκρινε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι πιστωτές της θα πρέπει να εγκρίνουν και τον προτεινόμενο τρόπο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ καθώς αυτός αναμένεται να περιλαμβάνει χρήση κονδυλίων που προέρχονται από υπέρβαση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας αλλά και επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων. Στις περιπτώσεις άλλων χωρών η αντίστοιχη διαδικασία αφορούσε σε αποπληρωμή με άμεση πρόσβαση στις αγορές.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα