back to top
18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Politico: οι 14 γυναίκες που θα μπορούσαν να καταλάβουν κορυφαία πόστα στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα της ΕΕ. Ισορροπία από άποψης γεωγραφικής, δημογραφικής, πολιτικής, αλλά και από άποψης εκπροσώπησης των δύο φύλων. Το τελευταίο, ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, ίσως είναι δύσκολο.

Αυτή τη στιγμή, μόνο μία γυναίκα έχει καταλάβει κορυφαία θέση στην ΕΕ: η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Τα περισσότερα ονόματα που κυκλοφορούν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ανδρικά.

Η συντακτική ομάδα του POLITICO έκανε τον κόπο να συγκεντρώσει τα προφίλ των 14 γυναικών που θα μπορούσαν να αναλάβουν κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.

Άνγκελα Μέρκελ

Κόμμα: Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (Γερμανία)/Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)

Πέρυσι η κορυφαία ευρωπαία ηγέτης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία το 2021, δίνοντας για πολλοστή φορά τροφή για εικασίες ότι προορίζει τον εαυτό της για κάποιο πόστο στην ΕΕ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, ωστόσο, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για την Επιτροπή ούτε για το Συμβούλιο. Επιπλέον, έχει εκφράσει την στήριξή της στον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ -στήριξη που θα αποδείξει και εμπράκτως, καθώς θα τον συνοδεύσει αυτή την εβδομάδα στην Κροατία, σε μία από τις στάσεις του στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας.

Παρότι το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να αναφέρεται όταν η κουβέντα πάει στις ύπατες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, λίγοι πιστεύουν ότι η Νο 1 ευρωπαία πολιτικός της τελευταίας εικοσαετίας θα μετεγκατασταθεί στις Βρυξέλλες.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 5/10

 

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε

Κόμμα: Ανεξάρτητη (υποστηριζόμενη από κεντροδεξιά κόμματα) (Λιθουανία)

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, που οδεύει προς τη λήξη της θητείας της, είναι μία από τις πιο έμπειρες πολιτικούς στην ΕΕ. Το όνομά της συχνά αναφέρεται ως πιθανή αντικαταστάτρια του Τουσκ στο Συμβούλιο. Θα αποτελέσει μία από τους ελάχιστους πιθανούς υποψηφίους από κράτος της Ανατολικής Ευρώπης.

Στις Βρυξέλλες είναι γνωστή για την ευθύτητα και το χιούμορ της. Προτού εκλεγεί πρόεδρος το 2009, υπήρξε υπουργός Οικονομικών και Επίτροπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

Παρόλα αυτά, η φήμη της Γκριμπαουσκάιτε πέραν της Λιθουανίας και των Βρυξελλών είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα, δεν έχει την στήριξη της Ομάδας Βίζεγκραντ -Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία.

Εμπόδιο σε μία πιθανή υποψηφιότητά της θα μπορούσε να αποτελέσει και το γεγονός ότι δεν είναι ενταγμένη σε κάποιο κόμμα. Αυτές οι δύο παράμετροι θεωρούνται πολύ σοβαρές σε ένα πεδίο στο οποίο οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες είναι καθοριστικές. Τέλος, η Γκριμπαουσκάιτε είναι 63 ετών και δεν θεωρείται ότι η επιλογή της αντανακλά την ανανέωση που η ΕΕ χρειάζεται.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 7/10

 

Μαργκρέτε Βέσταγκερ

Κόμμα: Δανικό Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα/Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρώπη

Για πολλούς προοδευτικούς τεχνοκράτες των Βρυξελλών, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ αποτελεί την πρώτη επιλογή για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δυναμισμός με τον οποίο στάθηκε απέναντι σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Apple, την έχουν καταστήσει ιδιαιτέρως δημοφιλή και ένα από τα φαβορί των επτά υποψηφίων των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Επιτροπής. Το γεγονός, βέβαια, ότι η Βέσταγκερ προέρχεται από μία χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη αποτελεί πρόβλημα, ενώ οι προβλέψεις για τις επιδόσεις του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα της τον Ιούνιο δεν είναι καλές.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 6/10

 

Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα

Κόμμα: Παλαιότερα υποστηριζόταν από το κεντροδεξιό “Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας” (GERB)/ΕΛΚ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας χαίρει μεγάλου σεβασμού στις Βρυξέλλες. Έχει τεράστια εμπειρία στα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς έχει υπάρξει Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αντιμετώπισης Κρίσεων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους.

Στα δυνατά της σημεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι μία από τους ελάχιστους υποψηφίους που προέρχεται από κράτος της Ανατολικής Ευρώπης και ότι είναι μέλος του ΕΛΚ.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 5/10

 

Κριστίν Λαγκάρντ

Κόμμα: Έχει χρηματίσει υπουργός σε κυβερνήσεις κεντροδεξιών κομμάτων στη Γαλλία

Το όνομα της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις Ευρωεκλογές είτε για υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις της πέρυσι στους Financial Times, η ίδια τόνισε: “Όχι, όχι, όχι, δεν ενδιαφέρομαι για κανένα πόστο στην ΕΕ -είτε στην ΕΚΤ είτε στην Κομισιόν”. Πολλοί αξιωματούχοι, εντούτοις, θεωρούν ότι η μακρά εμπειρία της Λαγκάρντ θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για την ΕΕ.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 3/10

 

Ναταλί Λουαζό

Κόμμα: Η Δημοκρατία Μπροστά (Γαλλία)

Προτού η Λουαζό γίνει επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν ήταν και πολύ γνωστή στη Γαλλία, πολλοί, όμως, είναι εκείνοι που έχουν επαινέσει την επιμέλειά της στο πλαίσιο των θητειών της ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ως εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Μολονότι στερείται εμπειρίας για να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, θεωρείται ότι την ενδιαφέρει η προεδρία της νέας πολιτικής ομάδας που θα δημιουργήσει το κόμμα του γάλλου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ή ακόμη και η προεδρία του ΕΚ.

Στο δρόμο της ίσως σταθεί ο Γκι Φερχόφστατ, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν το 2004 και το 2014 και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 7/10

 

Μάιριντ ΜακΓκίνες

Κόμμα: Φάιν Γκέιλ (Ιρλανδία)/ΕΛΚ

Η ΜακΓκίνες είναι ήδη υποψήφια για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχοντας υπάρξει αντιπρόεδρος του ΕΚ και μέλος του ΕΛΚ από την Ιρλανδία, αυτομάτως θεωρείται δυνατή διεκδικήτρια της θέσης.

Είναι μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ΕΚ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ιρλανδία, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω Brexit, ενώ αναμένεται να έχει και την στήριξη του κόμματός της.

Βεβαίως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Φερχόφστατ και, κατά πάσα πιθανότητα, την Λουαζό -ειδικά εάν το ΕΛΚ αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 6/10

 

Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ

Κόμμα: Σοσιαλδημοκράτες (Δανία)/Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Το όνομα της πρώην πρωθυπουργού της Δανίας ακούγεται συχνά στις Βρυξέλλες. Ως απόφοιτος του College of Europe και πρώην ευρωβουλευτής διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα μπορούσε να αντικαταστήσει και την Μογκερίνι.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 6/10

 

Καταρίνα Μπάρλεϊ

Κόμμα: Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD)/ Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας είναι ευρέως γνωστή στο γερμανικό κοινό, με το 45% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι τη γνωρίζουν. Το ποσοστό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι στην ίδια έρευνα μόλις το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ακούσει τον Μάνφρεντ Βέμπερ και μόνο το 4% τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν.

Η Μπάρλεϊ είναι η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD. Εάν ο Βέμπερ εκλεγεί επικεφαλής της Επιτροπής, τότε η Μπάρλεϊ δεν έχει μέλλον στον θεσμό. Αν, ωστόσο, εκλεγεί επικεφαλής της Κομισιόν ένας μη Γερμανός υποψήφιος και η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να ευχαριστήσει τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους της στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα μπορούσε να προτείνει την Μπάρλεϊ ως Επίτροπο της Γερμανίας.

Πιθανότητα ανάληψης πόστου στην Επιτροπή: 7/10

 

Βέρα Γιούροβα

Κόμμα: Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών 2011 (ΑΝΟ) (Τσεχία)/Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων έχει την στήριξη του τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις και μέλους του κόμματός της, ώστε να παραμείνει Επίτροπος. Η Γιούροβα, η οποία έχει χρηματίσει υπουργός, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πόστο της.

Πιθανότητα ανάληψης πόστου στην Επιτροπή: 9/10

 

Μπεάτα Σίντουο

Κόμμα: Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Πολωνία/Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές

Η πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.

Πιθανότητα ανάληψης πόστου στην Επιτροπή: 8/10

 

Νάντια Καλβίνο

Κόμμα: Ανεξάρτητη αλλά υποστηριζόμενη από την σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας 

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας αποτελεί την επιτομή του ανθρώπου των Βρυξελλών. Από το 2014 ως το 2018 υπήρξε γενική διευθύντρια του τμήματος προϋπολογισμού της Επιτροπής, ενώ ακολούθησαν υψηλόβαθμες θέσεις στα τμήματα εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού. Παλαιότερα, η Καλβίνο υπήρξε γενική διευθύντρια για τον ανταγωνισμό στο ισπανικό υπουργείο Οικονομίας. Οι πιθανότητες να αναλάβει κάποιο πόστο στην Κομισιόν εξαρτώνται από το κατά πόσον ο Χοσέπ Μπορέλ, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των ισπανών Σοσιαλιστών θα αναδειχθεί Επίτροπος.

Πιθανότητες ανάληψης πόστου στην Επιτροπή: 6/10

 

Μαρία Μανουέλ Λεϊτάο Μαρκές

Κομμα: Σοσιαλιστικό Κόμμα (Πορτογαλία)/Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Η 66χρονη πρώην υπουργός της Πορτογαλίας είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Κόστα. Χαίρει σεβασμού λόγω του πνεύματος εκσυγχρονισμού που χαρακτηρίζει τη δουλειά της. Σε πρόσφατη συνέντευξη, δεν επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί την θέση της Επιτρόπου, επεσήμανε, ωστόσο, ότι θέλει να “εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ”.

Πιθανότητες ανάληψης πόστου στην Επιτροπή: 5/10

 

Ένικο Γκιόρι

Κόμμα: Fidesz (Ουγγαρία)/ΕΚΛ

Η πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ισπανία είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν. Η Γκιόρι ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία δουλεύοντας ως κοινοβουλευτική σύμβουλος για ζητήματα ΕΕ το 1992, έχει θητεύσει ως πρέσβης στην Ιταλία και είχε επιτελικό ρόλο όταν το 2011 η Ουγγαρία είχε αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει το Fidesz, κάθε υποψήφιος ούγγρος Επίτροπος θα αντιμετωπισθεί με δυσπιστία. Η Γκιόρι, η οποία δεν είχε εμπλακεί ποτέ ευθέως στη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο ίσως αποτελέσει την μετριοπαθή υποψήφια που ο Ορμπάν χρειάζεται.

Πιθανότητα ανάληψης κορυφαίου πόστου στην ΕΕ: 4/10

 

Επιμέλεια: Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα