back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κρίση στις σχέσεις Κυβέρνησης – Ιεράς Συνόδου για το άνοιγμα των εκκλησιών

Διαβάστε επίσης

Ενοχλημένοι εμφανίζονται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και οι περισσότεροι Μητροπολίτες από το γεγονός ότι το άνοιγμα των εκκλησιών δεν αναφέρεται στη συζήτηση και τα σενάρια για την σταδιακή άρση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό. Οι Μητροπολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους στη προοπτική να μην ανοίξουν οι εκκλησίες τις επόμενες ημέρες και επισημαίνουν ότι οι πιστοί τους κατηγορούν ότι δέχτηκαν τα πάντα και δεν πήραν ούτε το ελάχιστο».

Μόνος τρόπος εκτόνωσης της κρίσης στις σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία είναι η λειτουργία των Ναών με πιστούς, με όλα τα μέτρα που ορίζει η Πολιτεία, τονίζουν οι Συνοδικοί επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε πολλές άλλες χώρες ανοίγουν κανονικά οι εκκλησίες μετά την άρση των μέτρων. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν όλα αυτά και να καθοριστεί η στάση της Εκλησίας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη.
Σύμφωνα με την επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τους πιστούς με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή να τηρηθούν όλες οι αποστάσεις και με την παρουσία τόσων πιστών όσων επιτρέπονται με βάση τα τετραγωνικά κάθε ναού και με τις αποστάσεις που πρέπει μεταξύ των πιστών.

Καμία αντίδραση στην επιστολή Ιερώνυμου
Η επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη και έως στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση. Οι Συνοδικοί πάντως δεν θεωρούν ότι η επιστολή κινείται σε υψηλούς τόνους, ενώ ο κ. Ιερώνυμος κατέληξε σε αυτήν ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με τους συνοδικούς Ιεράρχε. Στο πλαίσιο επαναφοράς της χώρας και επαναλειτουργίας της διαφόρων τομέων και δραστηριοτήτων ζητεί και το άνοιγμα των Εκκλησιών με την απόλυτη τήρηση των προδιαγραφών.

Οι περισσότεροι Μητροπολίτες απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να καταλάβει ότι πρέπει να ανοίξουν οι ναοί καθώς το αίτημα είναι παλλαϊκό. Εφόσον τηρούνται τα μέτρα λένε οι μητροπολίτες πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες. Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί το βράδυ της 26ης προς 27ης Μαΐου θα εορτασθεί η αναστάσιμη Παννυχίδα και φαίνεται ότι οι Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στέλνουν μήνυμα προς την κυβέρνηση να ανοίξουν έγκαιρα οι Εκκλησίες.Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος φέρεται να είπε ότι «όταν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του».
«Δύο μέτρα και δυο σταθμά»
Σχολιάζοντας τον συνωστισμό μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος αναρωτήθηκε γιατί δεν ισχύουν και για αυτόν αλλά και για την κα Πρωτοψάλτη ό,τι ίσχυσε τις προηγούμενες μέρες για επισκόπους και ιερείς αλλά και λαϊκούς στους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα για ανάλογες περιπτώσεις, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».«Ως Εκκλησία αισθανόμαστε αδικημένοι» δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος στο κήρυγμά του την Κυριακή σχολιάζοντας το περιστατικό με την εν κινήσει συναυλία στην Αθήνα.«Η ψυχή των Ελλήνων περνάει μέσα από την Εκκλησία» είπε ο κ. Ιερώνυμος, «θα μπορούσαν λοιπόν να αρχίσουν μία χαλάρωση των μέτρων ακριβώς για να τονωθεί η ψυχή του λαού μας». Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να επανέλθουμε στο προηγούμενο σύστημα της ατομικής προσευχής, «να μπορούν να επισκέπτονται τους ναούς οι Χριστιανοί» πάντοτε με τις απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα ασφαλείας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα