back to top
22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων – Όλα όσα προβλέπει η ΚΥΑ

Διαβάστε επίσης

Την επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων, με ειδικότητα που επιτρέπει την εξ αποστάσεως απασχόληση στις επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, προβλέπει υπουργική απόφαση, η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εν τω μεταξύ, την απαγόρευση των απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση ζητά από την κυβέρνηση, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με ανακοίνωση της, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση, στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους μικροεργοδότες στους κλάδους αυτούς.

Ταυτόχρονα, οδηγούν όλους τους συνδεόμενους οικονομικούς κλάδους, “σε πανικό και αργό θάνατο”.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει:

1. Υποχρεωτική τηλεργασία:

α) Επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, για το Νοέμβριο, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

β) Oι εργοδότες οφείλουν εντός 24 ωρών από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, πριν την έναρξη της εργασίας τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση.

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για το Νοέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου, να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι.

Για τον Νοέμβριο αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η πρόβλεψη αυτή, δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, ενώ διατηρείται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν την πραγματοποίησή τους, στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» .

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα