back to top
18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ το κόστος της πανδημίας το α΄ τρίμηνο του 2021

Διαβάστε επίσης

“Οι οικονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι” διαμηνύει εδώ και αρκετό καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τυχόν νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας , με αφορμή το 3ο lockdown στην Αττική και την Πάτρα και πιθανόν σύντομα και στη Θεσσαλονίκη, θα είναι περιορισμένου δημοσιονομικού κόστους, παρά τις προσδοκίες για πρόσθετη ενίσχυση από πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους που βιώνουν τα χειρότερα λόγω των περιοριστικών μέτρων και της υποχρέωσης να παραμένουν επί μήνες κλειστοί.

Το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών σε παράταση ισχύος των υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης εκ των οποίων αρκετά, όπως οι αναστολές εξόφλησης ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών λήγουν στα τέλη Απριλίου ,παρά στη θέσπιση νέων μέτρων στήριξης. Πάντως όποια νέα μέτρα στήριξης εξαγγελθούν θα είναι, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στοχευμένα και μετρήσιμου δημοσιονομικού κόστους ώστε να μην εξοστρακιστεί ο κρατικός Προϋπολογισμός για φέτος.

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τα εξής νέα μέτρα στήριξης για πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες:

*Υλοποίηση έργων και δράσεων που περιέχονται στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με εθνικούς πόρους ώστε να κινηθεί άμεσα η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κάλυψη ,στη συνέχεια, του κόστους από τα ποσά της προκαταβολής (ύψους 2,3 δισ ευρώ) από τις δωρεάν επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης όταν αυτές θα εκταμιευθούν, εντός του έτους, από την Κομισιόν στη χώρα μας.

*Πρόγραμμα επιδότησης ακάλυπτων πάγιων δαπανών πληττόμενων επιχειρήσεων σε ποσοστό 70%-90% που αφορούν στην χρονική περίοδο Μάρτιος 2020-Ιούνιος 2021.Το μέτρο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους δανειστές για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ,καθώς και για τον μέγιστο αριθμό δικαιούχων.

*Πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”..Και για αυτό το πρόγραμμα που ήδη ψηφίστηκε γίνονται συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για το εύρος των δικαιούχων, καθώς και για τους όρους υπαγωγής πληττόμενων επιχειρήσεων. Αποτελεί συνέχεια του πρώτου πρόγραμματος “ΓΕΦΥΡΑ” και θα προβλέπει την επιδότηση για 9 μήνες των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα