back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η Πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα Charlotte Sammelin στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

H Σουηδή Πρέσβης στην Αθήνα, Charlotte Sammelin, μίλησε στην εκπομπή “Ο Γύρος του Κόσμου Σε Μία Ώρα” με την Αλεξάνδρα Βουδούρη και την Αθηνά Κορλίρα.  Μίλησε για το “μυστικό της επιτυχίας” που κάνει τη Στοκχόλμη μοναδική, για την πανδημία και την εκστρατεία εμβολιασμού της Σουηδίας, αλλά και τις προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα στους τομείς της καινοτομίας και της αποκέντρωσης.

Eρώτηση 1: Πως αντιμετωπίζει την πανδημία σήμερα η Σουηδία; Άλλαξε την αρχική της στρατηγική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης; Πως αντιδρούν οι πολίτες στα μέτρα της κυβέρνησης;

Είχαμε μια πολύ δύσκολη άνοιξη πέρυσι, όπως ίσως να έχετε διαβάσει, επειδή είχαμε αρκετούς ηλικιωμένους που «χτυπήθηκαν» ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία και μετά είχαμε μια κάπως πιο βελτιωμένη κατάσταση το καλοκαίρι και έπειτα το φθινόπωρο υπήρξε μεγάλη ταχύτητα στη διασπορά των κρουσμάτων της Covid 19. Σήμερα έχουμε την ίδια κατάσταση που υπάρχει σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα με διαφορές βέβαια ανα περιφέρεια, σε άλλα μέρη τα κρούσματα ανεβαίνουν, σε άλλα υποχωρούν. Υπάρχει δηλαδή μια μεικτή εικόνα. Αυτό που έχουμε δει γενικά υπάρχει μια μείωση σε ο,τι αφορά τον αριθμό ασθενών, που χρειάζονται να νοσηλευθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας σχετικά με τη στρατηγική, ο στόχος ήταν να μειωθεί η διασπορά του ιού και συγχρόνως, να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η λειτουργικότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Θα πρέπει να πω ότι η διοικητική δομή της χώρας δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης αρκετών ευθυνών σε κυβερνητικούς φορείς. Επομένως αυτοί οι κυβερνητικοί φορείς είναι θα λέγαμε ο «βασικός κορμός» για την εφαρμογή των μέτρων και οι συστάσεις τους είναι πολύ σημαντικές.
Επίσης, θα πρέπει να πω ότι έχουμε ένα Σύνταγμα, που δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα, όπως για παράδειγμα εκείνα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, καταστημάτων, γυμναστηρίων κτλ.

Ερώτηση 2: Το σύνταγμα συνεπώς δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις τέτοιου είδους;

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν είχε τη νομική δυνατότητα να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις. Το φθινόπωρο έγινε αρκετή δουλειά με στόχο να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην κυβέρνηση. Από τις 10 Ιανουαρίου έχουμε έναν προσωρινό νόμο, που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Επομένως, πλέον η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μέτρα όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τον περιορισμό στην χωρητικότητα των καταστημάτων ή των εμπορικών κέντρων ή να αποφασίζει το κλείσιμο συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο μεταδοτικότητας. Η κυβέρνηση τώρα λέει πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτή τη νομικη δυνατότητα. Απομένει να δουμε πώς θα λειτουργήσει πλέον αυτή η διαδικασία και αν θα υπάρξουν αυστηρά, υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού, ιδιαίτερα σε σύγκριση με πριν, καθώς προηγουμένως είχαμε απλώς συστάσεις.

Ερώτηση 3: Πως προχωρά η Σουηδία με τις εκστρατείες εμβολιασμού;

Κατ’ αρχάς έχουμε ένα πολύ αποκεντρωμένο κράτος. Επομένως, οι περιφέρειες έχουν την ευθύνη για το σύστημα Υγείας της χώρας και φέρουν επίσης την ευθύνη για την παροχή πληροφοριών σε σχέση με τους εμβολιασμούς, αλλά και την πραγματοποίησή τους.

Όπως γνωρίζετε οτι έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμο με την Ελλάδα, περίπου 10 εκατομμύρια κάτοικοι και έως χθες 526 χιλιάδες είχαν εμβολιαστεί.

Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός έως τον Ιούνιο.

Ερώτηση 4: Η Σουηδία εμφανίζεται έτοιμη να αναπτύξει ένα σύστημα για την έκδοση ψηφιοποιημένων πιστοποιητικών εμβολιασμών γνωστών και ως «εμβολιαστικά διαβατήρια», που θα επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Μπορείτε να μας πείτε λίγα περισσότερα γι’ αυτό και αν κατά κάποιον τρόπο η χώρα σας συμφωνεί με την πρόταση της Ελλάδας για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμου για ολόκληρη την Ε.Ε;

Είμαστε πολύ θετικά προσκείμενοι σε ό,τι αφορά τα βήματα, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει ξεκινήσει να εξετάζει τα τεχνικά μέσα για την έκδοση αυτού του πιστοποιητικού εμβολιασμών αλλά και σε εθνικό επίπεδο επίσης διερευνούμε αυτή τη δυνατότητα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πει πως έως ότου εμβολιαστεί ένας αρκετά επαρκής αριθμός του πληθυσμού ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν έχει κάποια χρησιμότητα. Γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένας επαρκής αριθμός ανθρώπων που να έχει εμβολιαστεί.

Αδιαμφισβήτητα, όμως, μας ενδιαφέρει πολύ αυτη η δυνατότητα (παροχής πιστοποιητικού) και πιστεύω αν συμφωνήσουν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε και είναι κάτι που θα συζητηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες την ερχόμενη εβδομάδα όταν και θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δούμε ίσως σύντομα να συγκεκριμενοποιείται το εν λόγω ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να είναι αποτελεσματικό φυσικά χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί εντός της Ε.Ε και θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ως προς τη λειτουργια του.

Ερώτηση 5. Πρόσφατα η πόλη της Στοκχόλμης δημοσίευσε ένα βίντεο με το «μυστικό της επιτυχίας της». Τι κάνει την πόλη της Στοκχόλμης τόσο μοναδική;

Πιστεύω ότι αυτό που κάνει τη Στοκχόλμη τόσο μοναδική είναι το φυσικό της περιβάλλον: είναι μια πόλη που την περιβάλλει νερό και φύση (δάση). Είναι ωστόσο και μία πόλη με πολύ καλές δημόσιες συγκοινωνίες, με πολλά ποδήλατα και μία πόλη που προσπαθεί σκληρά ώστε να βελτιώσει την περιβαλλοντική της βιωσιμότητα. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που την κάνει μοναδική. Είναι επίσης μία πόλη καινοτόμα, περιεκτική και ένα μέρος στο οποίο ανθεί η δημιουργικότητα. Είναι ένα κέντρο (hub) υψηλής τεχνολογίας, μόδας, μουσικής, κινηματογράφου, σχεδίου και μία πόλη που δεν σταματά τις δραστηριότητές της ακόμη και τώρα, σε περίοδο πανδημίας. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα η Στοκχόλμη φιλοξένησε την εβδομάδα σχεδίου και μόδας. Είναι παράλληλα μία ψηφιοποιημένη πόλη, έχουμε την δική μας Σουηδική Silicon Valley στη Στοκχόλμη. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό επικοινωνιακών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας ανά πολίτη, μετά την Silicon Valley.

Ερώτηση 6: Υπάρχουν πρακτικές ή στρατηγικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Αθήνα ώστε να πλησιάσει στην μοναδικότητα της Στοκχόλμης;

Νομίζω ότι όταν μιλάμε για την Αθήνα και τη Στοκχόλμη, μιλάμε για δύο πόλεις πολύ διαφορετικές. Η Αθήνα είναι μία πόλη στην οποία ζουν περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ στη Στοκχόλμη και τα περίχωρά της ζουν περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια πολίτες.

Στην Στοκχόλμη ασχολούμαστε με το περιβάλλον εδώ και δεκαετίες, συνεπώς είναι τώρα πολύ πιο εύκολο να εφαρμόσουμε νέες ιδέες, καινοτόμες ιδέες, συγκριτικά με την Αθήνα. Όμως βλέπω για παράδειγμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει όρεξη για καινοτομία, ειδικά στους νέους που είναι δημιουργικοί. Θα μπορούσαμε λοιπόν να μοιραστούμε πρακτικές με την Ελλάδα, διότι η χώρα σας έχει πολύ υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό, πολλούς νέους με εξαιρετική πανεπιστημιακή μόρφωση, με πτυχία από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ταλέντα. Αυτός νομίζω είναι ένας τομέας που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε: στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της καινοτομίας.

Για να δημιουργήσεις ένα καινοτόμο περιβάλλον και να «ανοίξεις» την κοινωνία, πρέπει να δημιουργήσεις ένα ωραίο περιβάλλον για τους εργαζόμενους, ώστε να απολαμβάνουν μία ισορροπία μεταξύ δουλείας και καθημερινής ζωής. Αυτό είναι ένα από τα πολύ δυνατά σημεία της Στοκχόλμης. Πρέπει επιπρόσθετα να υπολογίζεις τα παιδιά, να δημιουργείς καλύτερες δομές για αυτά, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, δομές παιδικής απασχόλησης, ώστε να διευκολύνεις την οικογενειακή ζωή. Οι γεννήσεις στην Ελλάδα συνεχώς μειώνονται, τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Αυτό το κομμάτι σήμερα λείπει όταν από την αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας σας. Στην Ελλάδα επικεντρώνεστε στο επαγγελματικό περιβάλλον και αφήνετε στο περιθώριο το οικογενειακό κομμάτι, που έχει ως συνέπεια οι Έλληνες να απολαμβάνουν τελικά «λιγότερη» Ελλάδα με τα χρόνια.

Ερώτηση 7: Πως θα μπορούσαν οι Σουηδία και η Ελλάδα να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις και συνεργασία και σε ποιους άλλους τομείς πέρα από αυτόν της καινοτομίας που αναφέρατε νωρίτερα;

Νομίζω ότι ένα από τα στοιχεία με μοναδικότητα που έχουμε στη Σουηδία είναι ότι είναι μία χώρα αποκεντρωμένη. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας υπάρχει διασύνδεση μεταξύ ψηφιοποίησης και βιωσιμότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι απαραίτητο ώστε να είναι οι επαρχιακές πόλεις παραγωγικές. Οι κάτοικοι εκεί,ενώ ζουν μακριά από τον αστικό ιστό, δεν είναι αποκομμένοι , έχουν απασχόληση. Στην Ελλάδα πρέπει να επενδύσετε στην ψηφιοποίηση και την τεχνολογία 5G όλων των επαρχιακών πόλεων, να συνδυάσετε την ψηφιοποίηση με την βιωσιμότητα, ώστε να προσεγγίσετε το μοντέλο των έξυπνων πόλεων (smart cities).

Θα πρέπει να διαχειρίζεστε λειτουργικά και παραγωγικά τους πόρους σας, με τεχνολογικά μέσα, να αυτοματοποιήσετε λειτουργίες, αλλά και να επενδύσετε στην διασυνδεσιμότητα.

Αυτός είναι ένας τομέας που εμείς στην Πρεσβεία έχουμε αρχίσει να «δουλεύουμε», σε συνεργασία με το Ελληνο-σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που είναι το έκτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές εταιρίες πολύ ισχυρές στον τομέα της πράσινης μετάβασης και ψηφιοποίησης και αυτή είναι πιστεύω μία πολύ καλή στιγμή η Ελλάδα να τις εκμεταλλευτεί. Η χώρα σας έχει πρόσβαση σε κονδύλια και προγράμματα που επενδύουν στην ανάκαμψη και ανθεκτικότητα. Αν χρησιμοποιήσει σωστά τους ευρωπαϊκούς πόρους, θα μπορέσει να επενδύσει στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση.

Ακούστε όλη την συνέντευξη εδώ:

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα