back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παν.Τοκούζης: Ανησυχεί ο κλάδος του Τουρισμού γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις

Διαβάστε επίσης

 

Προβληματισμό και επιφύλαξη για το επικείμενο άνοιγμα, αλλά και τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό, διατυπώνουν επιχειρηματίες, μικροιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Ο κλάδος ανησυχεί γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων, Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Όπως εξήγησε «με δεδομένο το άνοιγμα όλων των καταλυμάτων, από το Μάϊο φέτος κάτι που δεν έγινε το 2020, θα πρέπει να έχουμε αύξηση εσόδων 50 με 60 %, για να φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα. Συνεπώς, η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα, θα πρέπει να αγγίξει το 60 με 70%»

Χαρακτήρισε «αβέβαιη η φετινή σεζόν» και επισήμανε πως «Όλα είναι στον αέρα. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, ούτε ξέρει κανείς ακόμα πως θα ανοίξει ή αν ανοίγοντας, η χρονιά αποδειχθεί χειρότερη από την περυσινή.
Τα μικρά καταλύματα θα ανοίξουν με όλο τους το δυναμικό, αλλά τα μεγάλα μπορούν να αρχίσουν με λιγότερες κλίνες, περιορισμένο προσωπικό και να συνεχίσουν σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις.»

Για τις προκρατήσεις ο κ Τοκούζης σημείωσε ότι κάποιες μπορεί να έχουν γίνει μέσω ΤUΙ ή άλλων μεγάλων tour operators, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο για τα μικρά ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Μιλώντας αναλυτικά για τις ανησυχίες του κλάδου σε σχέση με τις εξελίξεις στον Τουρισμό, τόνισε πως δεν αποδίδονται μόνο στη συγκυρία, λόγω κορωνοιού, «αλλά κυρίως στο γεγονός ότι φέτος, από τις 14 Μαϊου και όχι από τον Ιούλιο, θα είναι αυξημένες οι προς διάθεση κλίνες κατά 40 με 50% και ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πίτα να μοιραστεί. Θα ανοίξουν δηλαδή όλες οι μονάδες, που πέρυσι δεν λειτούργησαν και μιλάμε για το 45 % των μεγάλων καταλυμάτων και το 30% των μικρών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να απορροφήσουν το κοινό που θα στρεφόταν στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.» όπως είπε.

Επιπροσθέτως παρατήρησε πως το τοπίο διαγράφεται θολό αναφορικά με τους παραδοσιακούς πελάτες από Βρετανία και Γερμανία, ενώ η αναμενόμενη ροή από το Ισραήλ θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο ισοζύγιο, χωρίς ωστόσο να επαρκεί για το αναμενόμενο, συνολικά θετικό αποτέλεσμα. «Η Μαγιόρκα στην ανταγωνιστική μας Ισπανία ήδη υποδέχεται κάποιους τουρίστες και το ίδιο θα γίνει και στην Ιταλία» υπογράμμισε ο κ Τοκούζης.

Τέλος, έκρινε θετικά τη χρήση των self test, όπως και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι «το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη ζητήσει να εγκριθεί η κατ εξαίρεση προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα