back to top
17.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σ. Παπαϊωάννου: Στο Istorima δίνουμε τη δυνατότητα απασχόλησης σε νέους που καταγράφουν τις ιστορίες ανθρώπων του τόπου τους

Διαβάστε επίσης

Ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων που οι ζωές και οι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας αλλά σίγουρα έχουν τη δική τους αξία και δεν πρέπει να χαθούν.

Ερευνητές από όλη την Ελλάδα, νέοι άνθρωποι που εκπαιδεύονται ώστε να συλλέξουν και να διασώσουν ιστορίες από κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Ένα ξεχωριστό «θησαυροφυλάκιο» εθνικής προφορικής ιστορίας που αφορά τη χώρα μας.

Ο λόγος για το Istorima, που δίνει την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, παλιές ή σύγχρονες, να καταθέσει τις δικές του θύμησες από τη ζωή του, τον τόπο του ή για ένα ιστορικό γεγονός αλλά και να ακούσει τις αφηγήσεις άλλων, να τις μοιραστεί και να τις καταστήσει κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η κ. Σοφία Παπαϊωάννου, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια της εν λόγω Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως Ιδρυτικός Δωρητής, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων, εξήγησε ότι το Istorima δίνει τη δυνατότητα προσωρινής απασχόλησης σε περισσότερους από 1.500 νέους ηλικίας 18-35 ετών από όλη την Ελλάδα οι οποίοι εργάζονται, για εννέα μήνες στον τόπο τους, γι αυτό το μεγάλο εγχείρημα, βοηθώντας αφηγητές να διηγηθούν τη δική τους ιστορία.

«Ήδη 250 νέοι άνθρωποι έχουν απασχοληθεί σε εμάς. Τους εκπαιδεύουμε και εν συνεχεία βγαίνουν στον τόπο τους, στο νησί, στο χωριό ή στην πόλη τους, βρίσκουν αφηγητές και συγκεντρώνουν όλες τις ιστορίες της περιοχής τους, παλιές και σύγχρονες», ανέφερε η κ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν συγκεντρωθεί και καταγραφεί πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες τις οποίες μπορεί κάποιος να τις βρει στην ιστοσελίδα του Istorima ( www.istorima.org) – που άνοιξε αυτές τις μέρες την ψηφιακή του πόρτα – με τη μορφή podcast και οι οποίες στην πορεία θα μπουν σε ένα εκτενές Αρχείο Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί εντός του επόμενου τριμήνου και θα είναι προσβάσιμο στoυς ερευνητές και στο ευρύ κοινό.

«’Όλες αυτές οι ιστορίες των απλών ανθρώπων, είναι εκείνες που μας διαμορφώνουν ως κοινωνία, δείχνουν τι είναι η Ελλάδα και μας κάνουν λίγο καλύτερους και σοφότερους», τόνισε η κ. Παπαϊωάννου.

Διευκρίνισε επίσης ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται ανοικτή πρόσκληση σε κάθε νομό, οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν τα βιογραφικά τους και ακολούθως επιλέγονται εκείνοι που θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να αποτυπώσουν με ειδικό εξοπλισμό που τους παρέχεται τις ιστορίες του τόπου τους.

«Αυτή τη στιγμή είναι ”ανοιχτός” ο νομός Ξάνθης και σύντομα θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της Κρήτης. Οι νομοί ανανεώνονται κάθε 2-3 μήνες», πρόσθεσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα