back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δ. Παρασκευής: Το ενδεχόμενο έλευσης ενός τέταρτου πανδημικού κύματος, εξαρτάται από το ποσοστό των ανεμβολίαστων. Αφορά υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να πεισθούν

Διαβάστε επίσης

 

Σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η πληθυσμιακή ομάδα ηλικίας άνω των 65 ετών εξακολουθεί να αρνείται τον εμβολιασμό, σε ποσοστό περίπου 30%, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Είναι σημαντική παράμετρος. Το ενδεχόμενο ενός σοβαρού, τέταρτου πανδημικού κύματος εξαρτάται από το ποσοστό των ανεμβολίαστων. Αφορά κυρίως υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να πεισθούν να εμβολιαστούν και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, διότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης.» είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Ως αιτία του φαινομένου, εκτίμησε το ότι πρόκειται κυρίως για κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών ή για άτομα χωρίς ευκολία πρόσβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio gov.gr.

Γνωστοποίησε ότι «το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα ή να οργανωθεί σχετική ενημερωτική εκστρατεία, ενδεχομένως και να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς. «Αναμφίβολα, θα αναληφθεί προσπάθεια σε πολλαπλά επίπεδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν υπάρχουν ακόμα ειλημμένες αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, αλλά το θέμα απασχολεί την Επιτροπή Εμβολιασμού, κυρίως σε σχέση με κάποιες υφιστάμενες ιδιαιτερότητες.»

Ο κ Παρασκευής ξεκαθάρισε ότι «το ποσοστό εμβολιασμού στο ιατρικό προσωπικό ξεπερνά το 80%», ενώ οι νοσηλευτές καταγράφουν χαμηλότερες επιδόσεις, επισημαίνοντας ότι «εκεί θα χρειαστεί ανάληψη πρωτοβουλιών και εντατικότερη δουλειά με αιχμή την πειθώ.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα