back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ν. Βέττας: Αναγκαίες επιχειρήσεις με μεγαλύτερη καινοτομία και ανταγωνιστικότητα

Διαβάστε επίσης

 

Τη σημασία των ελαφρώς αναθεωρημένων προς τα επάνω προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σε σύγκριση με αυτές του Μαΐου, ενώ παραμένουν σταθερές για το 2022, αποκωδικοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε μια συζήτηση στον ΑΘΗΝΑ 984 με τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Απάντησε σε ερωτήσεις για το τι γίνεται όταν το 10% και πλέον του ΑΕΠ κατευθύνεται στην αγορά με τη μορφή επιδοτήσεων ή χαμηλότοκων δανείων, δεδομένων των προβλέψεων για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022, σχολίασε τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναθεώρηση των προβλέψεων, ειδικότερα για τη χώρα μας.

Περιγράφοντας τη συνολική εικόνα είπε ότι «το ΙΟΒΕ μετρά την ανάπτυξη του ΑΕΠ άνω του 5% για το 2021.
Όμως, η απώλεια τουλάχιστον 8% το 2020, σημαίνει ότι χάθηκαν 17 με 18 δις από τα 185 δις του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Για φέτος, ελπίζουμε σε ανάκτηση 9 δις και κάποιων από τα υπόλοιπα, την επόμενη χρονιά.
Προσπαθούμε ουσιαστικά να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η πανδημία και ταυτόχρονα να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, για να εκτελέσουμε ένα σχέδιο πορείας.
Γιατί, ενώ αντιμετωπίζουμε πιο αισιόδοξα τις προοπτικές της οικονομίας σε σύγκριση με το προηγούμενο 3μηνο, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ που τρέχουν πιο γρήγορα και σίγουρα δεν πατά σε στέρεο έδαφος, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα και οι οικονομίες άλλων κρατών. Με τη προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή της πανδημία με νέα έντονη μορφή.
Παραμένουμε δηλαδή σε κατάσταση ύφεσης, και σταδιακά γυρνάμε από τα θετικά στα αρνητικά, μέσα στη χρονιά.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, στη δεκαετή κρίση χάθηκε τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός μας, γεγονός που οδήγησε σε συρρίκνωση της οικονομίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη πόρων και αποτελεσματικού σχεδιασμού ώστε να βρεθούμε σε διαφορετικό επίπεδο την επόμενη πενταετία.»

…Ο Τουρισμός ξανά «στα σχοινιά», με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων και σενάρια για 4ο κύμα….

Με δεδομένα τα αντανακλαστικά που αναδείχθηκαν και στη διάρκεια των δύο τελευταίων κρίσεων της οικονομίας και της πανδημίας, ο κ Βέττας συνόψισε περίπου ως μονόδρομο τις επόμενες επιλογές.

Επειδή, δεν δεν πρέπει όλα τα αυγά να μπαίνουν σε ένα καλάθι, ούτε η χώρα να ζει διαρκώς με δανεικά και να υστερεί στον τομέα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έναντι των υπολοίπων 26 της ΕΕ.
Ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα υπάρχει ευχέρεια επέκτασης της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας.

«Ο τουρισμός ήταν το σωσίβιο της οικονομίας στην προηγούμενη πενταετία. Αλλά πλέον πλήττεται άμεσα μαζί με τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών και του λιανεμπορίου, την ώρα που άλλες χώρες παράγουν τεχνολογία, διαθέτουν μεγαλύτερη μεταποιητική βάση και ισχυρότερη βιομηχανία. Εκεί οφείλουμε να κατευθυνθούμε. Με περισσότερο καινοτόμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να εξάγουν ευκολότερα και να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στις αναταράξεις στα διεθνή γήπεδα. Είναι κάτι που επιτέλους και ευτυχώς γίνεται αντιληπτό.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα