back to top
18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τα εξοπλιστικά προγράμματα με την κρίση στην Ουκρανία συνδύασε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμησή του, ότι η ουκρανική κρίση, μπορεί να προκαλέσει πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος,  εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος,  σύνδεσε τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας με τη γεωπολιτική αστάθεια στην Ευρώπη. Ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ότι “πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτές τις ημέρες, συζητάμε όμως ακριβώς αυτό. Ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα, όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη”.

Ειδικότερα, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν την προμήθεια των αεροσκαφών τύπου Rafale,  τις φρεγάτες Bellhara, αλλά και τις  τορπίλες υποβρυχίων για τον πολεμικό ναυτικό, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για την ελληνική οικονομία», ωστόσο, τόνισε το ΥΕΘΑ ότι «τα νέα εξοπλιστικά , έχουν  και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος, σε μια εποχή με πολλές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, με εντάσεις, με κρίσεις, με απειλές που εκδηλώνονται κοντά μας“. Όπως είπε ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων “είναι άκρως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, για την ενίσχυση του Πολεμικού, Ναυτικού με πολύτιμες νέες δυνάμεις και για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, με έναν τύπο αεροσκάφους με αποδεδειγμένη αξία”.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το διπλωματικό επιτελείο του Υπουργού, αλλά και οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν, αναλύουν και αξιολογούν, τα όσα γίνονται στην Ουκρανία. Ασφαλώς οι εξελίξεις, αφορούν και την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας είναι  μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και έχει συνάψει ισχυρή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθόσον η Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.) είναι σε τροχιά σύγκρουσης με την Ρωσία, για την Ουκρανία, που προς το παρόν περιορίζεται σε  διπλωματικό και ενεργειακό επίπεδο. Στόχος του προέδρου Βλ. Πούτιν, είναι  να επαναφέρει τη Ρωσία σε ισότιμη σχέση με τις ΗΠΑ, όπως  συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς την Ευρασία, κυκλώνοντας έτσι ή απομονώνοντας τη Ρωσία. Η Ε.Ε. , κατά την ρωσική διπλωματία, δεν αποτελεί σοβαρό αντίπαλο για τη Ρωσία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες  εκδηλώνουν μεν τη διάθεσή τους να συμπήξουν ένα ενιαίο μέτωπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά δεν είναι εύκολο να υπάρξει ενιαία γραμμή της Ε.Ε.  Η ενεργειακή κρίση θα πλήξει καίρια της Ε.Ε., αν η ουκρανική κρίση θα έχει αρνητική εξέλιξη.  Τεράστια  είναι η αξία του  αγωγού Νοrd Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Δυτική Ευρώπη. Επομένως, είναι  πιθανή η διαφοροποίηση της Γερμανίας, που θα  δυσχεράνει  την επιβολή κοινών αμερικανοευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία . Και επισήμανε, ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.  Ήδη Ρωσία και Κίνα, συνομιλούν, για την υπογραφή συμφωνίας, που θα αφορά την μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην πολυπληθέστερη χώρα του Πλανήτη.

Η Ελλάδα, βρίσκεται στο πλευρό των συμμάχων μας και ταυτίζεται με την αμερικανονατοϊκή  πολιτική. Η στρατιωτική και ναυτική  βάση της Αλεξανδρούπολης, είναι κομβικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια των αμερικανών, στην περίπτωση στρατιωτικοποίησης της Ουκρανικής κρίσης. Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας διεξήχθη η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΖΕΥΣ» στο Πεδίο Βολής (ΠΒ) «ΚΡΑΝΑΙΑΣ» μεταξύ Μονάδων ΕΕ/Π της Ελλάδας από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) και των ΗΠΑ από την 7th Squadron 17th Cavalry Regiment (7-17 CAV), η οποία έχει αναπτυχθεί στην Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE». Τις επόμενες μέρες η αμερικανική δύναμη επιθετικών ελικοπτέρων που διαχειμάζει στο Στεφανοβίκειο θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη και από κει, κάπου στην ανατολική Ευρώπη. Επίσης, η Ελλάδα, έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον για την Ουκρανική κρίση. Είναι η έγνοια για τους Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής που ζουν  στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Το ΓΕΕΘΑ εκπονεί σχέδια, μεταφοράς  ελλήνων ή και ουκρανών πολιτών ελληνικής καταγωγής,  στην περίπτωση που υπάρξει  στρατιωτική σύγκρουση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και η Ελληνική Κυβέρνηση, αποφασίσει να μεταφέρει ελληνικούς πληθυσμούς σε ασφαλή περιοχή. Είχαμε και ένα θανατηφόρο επεισόδιο , που προκάλεσε τον θάνατο ενός ουκρανού ελληνικής καταγωγής στο χωριό αυτό (το Γκράνιτνε / Гранитное, περίπου 3.500 κατοίκων) που είναι σχεδόν στα σύνορα με το αυτονομημένο Ντονέτσκ και ανήκει σε Γκρίζα Ζώνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, ο ένας ομογενής μας ήταν ηλικιωμένος πολίτης και ο άλλος ανήκε στην Ουκρανική Εθνοφυλακή.  Πάντως,  τα ρεπορτάζ στα ρωσικά ΜΜΕ όπως  το RIA Novosti και το TASS ,  δεν συνδέουν άμεσα την απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ  για απομάκρυνση των Ελλήνων με τους δύο θανάτους και τους δύο τραυματισμούς ομογενών, αλλά με την φοβία που προκαλούν οι Δυτικοί, κυρίως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας. Και μάλιστα παραθέτουν τις  αλλεπάλληλες διαψεύσεις της ρωσικής κυβέρνησης περί εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα