back to top
23.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

23.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

«Το κίνημα της αυτοκτονίας» του Πέτρου Μάρκαρη

Διαβάστε επίσης

Η πολιτική και η νέα πραγματικότητα της πανδημίας συναντούν το σύγχρονο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Στην Αθήνα των αδιάκοπων λοκντάουν και των πλείστων απαγορεύσεων, συνταξιούχοι αυτοκτονούν αφήνοντας μηνύματα για να κινητοποιήσουν τους νεότερους να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Όμως, παράλληλα, η δολοφονία ενός επιδημιολόγου γιατρού, οι επιθέσεις σε βαν με εμβόλια και η κήρυξη μιας απρόσμενης επανάστασης αρχίζουν να ανησυχούν τις αρχές και φυσικά τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο.

Ο διεθνής συγγραφέας μας επιστρέφει με τον αγαπημένο του ήρωα και την αδιάκοπτη επιτυχημένη  σειρά μυθιστορημάτων του που ξεκίνησε το 1995 με το «Νυχτερινό δελτίο». Όπως πάντα στα έργα του, και εδώ η αφορμή στέκονται το αβέβαιο σήμερα, οι ανησυχίες και οι αγωνίες του τώρα. Μια πραγματικότητα δύσκολη, πολύ διαφορετική από το παρελθόν, όπου μέσα στην κυριαρχία της τεχνολογίας δημιουργούνται και καινούργιοι προλετάριοι με πτυχία. Το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι άγνωστο, ο συγγραφέας όμως μέσα από τη φόρμα του αστυνομικού είδους – και με πολύ μαύρο χιούμορ-  εκφράζει τους εύλογους προβληματισμούς του.

«Παλιά, όταν θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη ρουτίνα μας, λέγαμε: ‘Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον’. Αυτό άλλαξε με τον κορωνοϊό. Τώρα λέμε: ‘Κάθε χτες και καλύτερα’ αντί του ‘κάθε πέρυσι και καλύτερα’, αφού πάμε καθημερινά από το κακό στο χειρότερο».

Το νέο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη «Το κίνημα της αυτοκτονίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα