back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Π. Χριστοδούλου: Δεν υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Παιδιού

Διαβάστε επίσης

2022-04-12

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Μιχάλη Λεάνη, ο Γενικός Διευθυντής του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», Πάνος Χριστοδούλου.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για φαινόμενο που παραπέμπει στις φαβέλες της Βραζιλίας. Εν τούτοις, εξακολουθούν -δυστυχώς- να υπάρχουν στη χώρα μας παιδιά επαίτες, που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες. Άλλοι ανήλικοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια, όπως οι Ρομά, κάποιοι ζουν σε καθεστώς διαρκούς μετακίνησης και άλλοι είναι πρόσφυγες ή ασυνόδευτοι ανήλικοι» επισημαίνει  εισαγωγικά.

Για τον ίδιο, το θέμα είναι ότι «η συζήτηση σε σχέση με τα συγκεκριμένα θέματα γίνεται μόνο στις παγκόσμιες ημέρες, με αποτέλεσμα να διαχωρίζονται τα παιδιά μέσω της κατηγοριοποίησής τους, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται».

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004 από ομάδα εθελοντών, κυρίως εκπαιδευτικών, με αφορμή  περιστατικό παιδικής κακοποίησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου «Το δίκτυο έχει στόχο  να κάνει ευρύτερα γνωστή τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού στη σχολική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσει την πλειονότητα του κόσμου, σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, παρότι η εν λόγω σύμβαση αποτελεί νόμο του ελληνικού Κράτους από το 1992, ελάχιστα ξέρουμε για τη σημασία της.

Τονίζει ότι «Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους ενήλικες σε σχέση με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού και να ασκήσουμε πίεση στις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της συγκεκριμένης Σύμβασης.
Δυστυχώς όμως- διαπιστώνονται πολλές ελλείψεις στο χώρο της παιδικής προστασίας, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των τριών παιδιών της οικογένειας στην Πάτρα. Είναι πρόβλημα η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, η ύπαρξη άγνοιας κι έλλειψης κοινών πρωτοκόλλων και διαδικασιών, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δομών».

Επιπρόσθετα συμπληρώνει πως «Και τα ίδια τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τα δικαιώματά τους ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Στην προσπάθεια να αποφύγουμε τον διδακτισμό που δεν φέρνει αποτέλεσμα, προσπαθούμε να προσελκύσουμε τη συμμετοχή τους με τη διοργάνωση  καινοτόμων, ψυχαγωγικών δράσεων, ώστε να μάθουν να εκφράζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το συλλεκτικό βινύλιο του Δικτύου με τίτλο «Αν σας τα τραγουδήσουμε | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι!» που περιέχει 14 τραγούδια εμπνευσμένα από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Όπως εξηγεί στο σταθμό της πόλης «Για τη δημιουργία του δίσκου δουλέψαμε μαζί με τα παιδιά. Μέσα από έναν διαγωνισμό έγραψαν τους στίχους και στη συνέχεια -σε συνεργασία με γνωστούς, καταξιωμένους καλλιτέχνες- έγινε το τραγούδι».

Ο κ Χριστοδούλου εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι μέσα από το Δίκτυο, δίνεται βήμα λόγου και ευφάνταστης έκφρασης στα παιδιά. «Χαιρόμαστε επειδή επωφελούνται και πολλά άλλα από τις δράσεις μας. Από την άλλη πλευρά όμως, μας λυπεί να ακούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση  περιστατικά κακοποίησης, εγκατάλειψης ή παραβίασης των παιδικών δικαιωμάτων».

Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στα θετικά σημεία, στα οποία συγκαταλέγεται η συνεργασία με την πολιτεία, μέσω και της πρόσφατης δημιουργίας μηχανισμού προστασίας για ασυνόδευτους ανηλίκους. Με τον τρόπο αυτό , όπως υποστηρίζει, «μπήκε τάξη και  περιορίστηκε ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται στο δρόμο. Διότι πλέον ταυτοποιούνται και φιλοξενούνται σε ειδικές δομές προστασίας».

Ωστόσο, η έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών, δεν επιτρέπει την τεκμηρίωση των κατάλληλων πολιτικών. «Λόγω του κατακερματισμού υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ανηλίκων που κακοποιούνται στη χώρα, ούτε για το πόσοι από αυτούς είναι ασυνόδευτοι ή χωρίς ​πρόσβαση στην εκπαίδευση» καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα