back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ν. Παπαθανάσης: Τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας θα φορολογηθούν με ρήτρα 90%

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι εν τέλει απέδειξε αλληλεγγύη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε οργανωμένα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, προχωρώντας σε λήψη στοχευμένων μέτρων εκεί που η Ευρώπη δεν είχε ακόμα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

«Η ελληνική πολιτεία έλαβε σημαντικές αποφάσεις. Ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα στήριξης που από τον Ιούλιο καταργεί στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ένα μεγάλο ποσοστό της επιβάρυνσης θα καλύπτεται από πόρους που προέρχονται από το Δημόσιο Ταμείο, αλλά και από τα υπερέσοδα που καθορίστηκαν από τη Ρυθμιστή Αρχή Ενέργειας. Επομένως, μέχρι τέλος του έτους θα υπάρχει αναστολή η οποία θα μπορεί είναι σε ισχύ μέχρι τα μέσα του 2023», ανέφερε.

Ο κ. Παπαθανάσης, ξεκαθάρισε ότι τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, θα φορολογηθούν με ρήτρα 90%, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι που δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

«Θα υπάρξει στήριξη σε ποσοστό 90% στην αύξηση της ενέργειας στους αγρότες, 85% στα νοικοκυριά και 82% στις επιχειρήσεις», τόνισε.

Επίσης, υποστήριξε ότι, πλέον, με τη συνδρομή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, δημιουργούνται νέες προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια.

« Συνολικά, έρχονται στην Ελλάδα από διαρθρωτικά ταμεία 77 δισ. ευρώ και άλλα 40 δισ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ακριβώς επειδή υπάρχει σχέδιο επενδύσεων στη χώρα μας, καταφέραμε το 2021 ανάκαμψη άνω του 8% , άνω του μέσου όρου της Ευρώπης και καλύψαμε το κενό του 2020. Φέτος, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και ο τουρισμός και σε αυτόν τον τομέα θα δούμε θετικά αποτελέσματα».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, έρχεται μεγάλο επενδυτικό κύμα γιατί πλέον οι ξένοι επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ενώ και οι Έλληνες επιχειρηματίες εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι και οι μικρές επιχειρήσεις γίνονται δεκτές σε όλα τα επενδυτικά σχήματα που δημιουργούνται, λέγοντας ότι τόσο το ΕΣΠΑ όσο και ο Αναπτυξιακός Νόμος θα έχουν ισχυρά προγράμματα και γι αυτούς.

«Ειδικά στην Περιφέρεια, για πρώτη φορά, θα δούμε έκρηξη επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα φέρουν και Έλληνες από το εξωτερικό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «όλο αυτό το επιχειρηματικό ”οικοσύστημα” δημιουργεί έναν πλούτο ο οποίος διαχέεται στην κοινωνία ενώ μειώνει την ανεργία».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα