back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Φωτιά σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση κοντά στην περιοχή Πλάκα, στην Κερατέα. Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 9 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και δύο αεροσκάφη.

Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης με την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερς στον Περσικό Κόλπο, χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. “Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει”, δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ. “Δυστυχώς”, πρόσθεσε, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη. Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες”. Και ο Ιρανός αξιωματούχος κατέληξε: “Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες”. Ανέφερε, πάντως, ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού στη χώρα μας τον Μάιο στο 10,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Στο 8,1% στην Ευρωζώνη. Η ενέργεια βρίσκεται στην κορυφή των πληθωριστικών πιέσεων, με 39,2% αύξηση σε ετήσιο ρυθμό.

Για “εγκληματική αδράνεια απέναντι στο κύμα ακρίβειας που διαλύει την κοινωνική συνοχή” κατηγορούν την κυβέρνηση οι Τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Αχτσιόγλου και Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να οδηγήσει μια ολόκληρη χώρα σε απόγνωση και ότι όσο νωρίτερα αποχωρήσουν, τόσο καλύτερα για την ελληνική κοινωνία”.

Το θέμα της ενέργειας και οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με φόντο και την απόφαση των “27” για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από το τέλος του έτους, με την εξαίρεση της Ουγγαρίας. “Η Ρωσία θα βρει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της”, ήταν η πρώτη αντίδραση της Μόσχας. Ανοδικές οι τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, με το Brent να φτάνει και τα 122,80 δολάρια το βαρέλι, στα 118,29 το ελαφρό αργό.

“Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε εκλογικό ετοιμότητα θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της νέας ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. “Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση, που θα φέρει σύντομα και πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αμφισβήτηση, αλλά και με πρωτοφανή μιντιακή στήριξη” είπε ο αρχηγός της Αξιωματικης Αντιπολίτευσης.

Η ενεργειακή κρίση, αλλά και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχαν νωρίτερα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ενημερώνει τον Γερμανό καγκελάριο για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, δείχνοντάς του, μάλιστα, τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Κλιμακώνει την ένταση, την ίδια ώρα, η Άγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επίσημή του επιστολή, βάζει τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του. Παράλληλα, έθεσε και πάλι θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησής τους. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες.

“Απαράδεκτες και ανιστόρητες” χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Nα αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς και τη διαρκή όξυνση κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι “αυτό δεν οδηγεί πουθενά”.
“Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες” τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ωστόσο, κάνει λόγο για απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής εκ μέρους της Ελλάδος, ενώ, ταυτόχρονα, στηλιτεύει την σιωπή, όπως σημειώνει, των συμμάχων της χώρας. Ζητεί, επίσης, ενημέρωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς. “Ο ρόλος του «σημαιοφόρου» στα ευρωατλαντικά σχέδια φέρνει μεγάλους κινδύνους”, σχολιάζει το ΚΚΕ.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εμπεριέχει κίνδυνο για την ασφάλεια και το μέλλον της Συμμαχίας, σημειώνει σε άρθρο του στον Economist o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δηλώνει ότι η Άγκυρα θέλει την πάταξη των δραστηριοτήτων όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στις δύο χώρες και την έκδοση των μελών τους, για να συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ζητεί επίσης την υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των μελών της Συμμαχίας.

Έπεσαν πριν από λίγο οι υπογραφές στη συμφωνία – πλαίσιο για το μεγάλο πρότζεκτ του 1 δις ευρώ, που αφορά την ανάπτυξη broadband καλωδίου απ’ τη Σιγκαπούρη ως τη Γένοβα, διασυνδέοντας απευθείας την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία.

Από αύριο η άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε εσωτερκούς χώρους κτιρίων. Στο μεταξύ, 12 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο – 130 οι διασωληνωμένοι – 5.080 τα νέα κρούσματα – 570 οι επαναλοιμώξεις.

Έως τις 15 Ιουνίου , παρατείνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού από Άτομα με Αναπηρία.

Τριάντα πέντε χρόνια στα ερτζιανά κλείνει σήμερα ο Αθήνα 984 και το γιορτάζει! Έως τις 6:00 το απόγευμα από το στούντιο θα μεταδίδονται ειδικές εκπομπές, με καλεσμένους και αρχειακό υλικό. Από τις 6:00 το απόγευμα ως τις 10:00 το βράδυ μεγάλη γιορτή θα στηθεί στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, μπροστά στη Δημοτική Αγορά, όπου οι παραγωγοί μας θα παίζουν μουσική από το Pop Up στούντιό του σταθμού. Σας περιμένουμε για ευχές και on air αφιερώσεις στα μικρόφωνα του Αθήνα 9.84. Επιπλέον έως τις 5:00 το απόγευμα, στην οδό Ερμού, θα υπάρχει ειδική κατασκευή Polaroid που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τα γενέθλια του σταθμού της πόλης. Τραβήξτε τη φωτογραφία σας κάντε story και πάρτε μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό που γίνεται σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Las Hotel & Spa, στο Γύθειο! Λεπτομέρειες στο www.athina984.gr

Γενικά αίθριος ο καιρός, αύριο, στην Αττική, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Άνεμοι βόρειοι, έως 5 μποφόρ στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου – 31 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα