back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γ. Τζανετάκος: Να παραμείνει ο Αθήνα 9.84 σημείο αναφοράς και ανοιχτός σε κάθε δημιουργική πρόταση και έμπνευση

Διαβάστε επίσης

2022-05-31

Τριανταπέντε χρόνια στα ερτζιανά γιορτάζει ο Αθήνα 9.84. Γεμάτα ενημέρωση, πολιτισμό, μνήμες και συναισθήματα, που δημιουργούν διάθεση ανανέωσης και εξωστρέφειας.

Κι επειδή αξία στους θεσμούς και στις αρχές δίνουν οι άνθρωποι που τους υπηρετούν, η ελεύθερη ραδιοφωνία είναι ταυτισμένη με τον Γιάννη Τζανετάκο.

Από τους πρωτοπόρους θεμελιωτές της ανεξάρτητης ραδιοφωνίας επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία τη διεύθυνσης του σταθμού των Αθηναίων.
Για να δέχεται τα μηνύματα της πόλης και των πολιτών της , όπως ακουγόταν στην πρώτη εκπομπή που βγήκε στα ερτζιανά. Με σταθερή επιδίωξη ο Αθήνα 984 να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να είναι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική πρόταση και έμπνευση.

Στο ερώτημα αν η πυξίδα του σταθμού δείχνει στα ίδια σημεία του ορίζοντα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μετά από 35χρόνια ελεύθερο ραδιόφωνο, ο Γιάννης Τζανετάκος απαντά καταφατικά.

Αναφερόμενος στη γενεαλογία της αδέσμευτης ραδιοφωνίας επισημαίνει τη συμβολή του Καναλιού 15 επί Ρούσσου Κούνδουρου. «Ήταν από τις φλέβες που αιμοδότησαν τον Αθήνα 984, και θα τον προσδιορίζαμε ως μια κίνηση διανοουμένων, ανθρώπων του πνεύματος και πολιτών ελίτ, που δημιουργούσαν γεγονότα» λέει ανάμεσα σε άλλα, στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Στα αξιοσημείωτα της αφήγησής του για το νεοσύστατο -το 1987- ραδιόφωνο της πόλης, η συζήτηση με τον τότε Δήμαρχο Μιλτιάδη Έβερτ για τη διάρκεια του προγράμματος.

«Η αρχική πρόβλεψη για εξάωρη λειτουργία, έφτασε στις οκτώ για να καταλήξει στο 12ωρο, παραμονές της έναρξης εκπομπής του σήματος.
Τελικά, μετά από τρείς μήνες ερρίφθη ο κύβος για 24ωρη ροή του Αθήνα 984 με 80% ζωντανό πρόγραμμα, στη βάση της πολύπλευρης ενημέρωσης, όπως ζητούσε τότε το ακροατήριο στον απόηχο του σκανδάλου Κοσκωτά που είχε ήδη αρχίσει να διαβρώνει τον δημόσιο βίο».

Πως όμως αντιμετώπισε ο σταθμός της πόλης τη λαίλαπα μιας οξύτατης και χωρίς όρια πολιτικής αντιπαράθεσης που έφτασε να εκβάλλει στο Ειδικό Δικαστήριο και να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου; Με συγκρούσεις που έγιναν αισθητές και στο εσωκομματικό τοπίο στη ΝΔ.

«Το ότι μπορέσαμε να λειτουργήσουμε πιστώνεται σε απόλυτο βαθμό, στη φιλελεύθερη πτυχή της πολιτικής συγκρότησης του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ.
Ο προεκλογικός αγώνας που έκανε σε δημοτικό επίπεδο, ήταν απολύτως συμφιλιωτικός, με μεταρρυθμιστικές πινελιές και σε απόλυτη αντίθεση με το κεντρικό ιδεολογικό υπόβαθρο της ΝΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι αντιλήψεις των δημοσιογράφων που τον στελέχωναν και στην πλειονότητά τους ανήκαν στην πραγματικά, ανανεωτικής κι ευρωπαϊκής κατεύθυνσης Αριστερά. Αυτή που εκπροσωπούσαν προσωπικότητες όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μπάμπης Δρακόπουλος και κάποιοι άλλοι».

Όσο για τις πολιτικές παρεμβάσεις δεν βρήκαν χώρο στον Αθήνα 984 επί Τζανετάκου και Έβερτ, παρά τις αντίθετες τοποθετήσεις που είχαν.

«Μόνο μια φορά έφτασα να πω …Δήμαρχε σου παραδίδω το σταθμό.
Όταν -άγνωστο με εισήγηση ποίων και μάλλον εκβιαζόμενος συναισθηματικοπολιτικά – μου ζήτησε να πάρουν εκπομπή πασίγνωστοι συντάκτες οξύτατων έως υβριστικών παραπολιτικών σχολίων, του απάντησα ότι δεν συνάδει με το ήθος του σταθμού, θέτοντας την παραίτησή μου στη διάθεσή του. Δεν επέμεινε όμως, ήταν λογικός άνθρωπος».

Υπήρξε όμως ένα γεγονός που ο ίδιος ο Έβερτ εξέλαβε ως απόπειρα υπονόμευσης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και συνδέεται με την πρωτοφανή απόφαση για αρχηγό της συντηρητικο-φιλελεύθερης παράταξης, να αποτολμήσει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

«Εκκολαπτόμενοι αναρχικοί τον υποδέχθηκαν ρίχνοντας βροχηδόν νεράτζια, η είδηση μεταδόθηκε ζωντανά στο δελτίο του σταθμού και προκάλεσε κύματα οργής και σεισμό αντιδράσεων από πλευράς ΝΔ με κατηγορίες για δήθεν συκοφαντία και υπόσκαψη του Μητσοτάκη από πλευράς 984.
Όταν όμως η τηλεόραση της ΕΡΤ έδειξε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στις ειδήσεις, ο σταθμός δικαιώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία».

Τέλος, ο Γιάννης Τζανετάκος μίλησε και τη σαρωτική ακροαματικότητα του Αθήνα 984, πριν από την έλευση της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

«Στην αρχή της λειτουργίας μας είχαμε μια αβυσσαλέα ακροαματικότητα της τάξης του 90%. Διήρκεσε ένα χρόνο και άρχισε να φυλλοροεί όταν εμφανίστηκαν οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί Top FΜ του συγκροτήματος Λαμπράκη και Αntenna του Μίνωα Κυριακού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα