Τα πιθανά σενάρια για την τύχη του κόμματος των Σπαρτιατών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, (εκλογοδικείου) στο οποίο έχουν γίνει προσφυγές σχετικά με τη νομιμότητα της εκλογής τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ανέλυσε στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή επίθεση σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου από τον ανεξάρτητο βουλευτή, προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες , Κωνσταντίνο Φλώρο, τόνισε: «Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί επαναφορά του κλίματος που είχε δημιουργηθεί με τη Χρυσή Αυγή. Είναι πλέον προφανές ότι τέτοιου είδους μορφώματα δεν είναι συμβατά με τη Δημοκρατία».
Ειδικότερα, ανέφερε:
«Χρειάζονται απαντήσεις για να μην επιβιώνουν μορφώματα που αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία»
«Η διάταξη περί αχυρανθρώπων είναι προβληματική στην εφαρμογή της και το ζήτημα είναι αν θα υπάρξουν και πολιτικές απαντήσεις για να μην επιβιώνουν τέτοια μορφώματα που αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία. Δε με εξέπληξε ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο Κασιδιάρης θα μπορούσε στις προσεχείς Ευρωεκλογές, να κατέβει μόνος του και πιθανόν να εκλεγεί. Το ότι δεν το έκανε δείχνει ότι ενδεχομένως βρήκε άλλο “κέλυφος” για να κρυφτεί».
«Ανοιχτό το νομικό ζήτημα με τους Σπαρτιάτες»
«Τίθενται δύο ζητήματα με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Αν η ανακήρυξη του κόμματος των Σπαρτιατών θα κριθεί με τα σημερινά ή με τα τότε δεδομένα. Εκτιμώ ότι το νομικό ζήτημα είναι ακόμη ανοιχτό. Δεν θεωρώ ότι αποτελεί πρόκριμα η απόφαση του Αρείου Πάγου. Αν το εκλογοδικείο κρίνει τους Σπαρτιάτες με τα τότε δεδομένα, που δε φαινόταν ότι ο Κασιδιάρης ήταν πίσω από το κόμμα, θα διατηρήσουν τις έδρες τους. Από την άλλη, η μη ανακήρυξή τους, κανονικά σημαίνει εκλογές ξανά σε όλη τη χώρα. Όμως, πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε τις αναπληρωματικές εκλογές.
Αν κριθεί παράνομη η ανακήρυξη των Σπαρτιατών, θα γίνει ανακατανομή των εδρών τους με το παρόν εκλογικό σύστημα, δηλαδή, σαν να μην είχαν συγκεντρώσει το 3% και δεδομένου ότι οι ψήφοι είναι έγκυρες, τα κόμματα θα πάρουν μια συγκεκριμένη αναλογία: η ΝΔ 6 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και από έναν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Πάντως, υπάρχουν τόσες διαρροές επί του θέματος που ίσως κάποια πράγματα να είναι δρομολογημένα ήδη και να μην το ξέρουμε».
«Πληγή στο σώμα της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών»
«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ που δίνει το πράσινο φως προκειμένου να μπορέσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ Νίκος Ανδρουλάκης να ενημερωθεί από τη ΕΥΠ για τους λόγους της παρακολούθησής του, λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, 4/3 που είναι ανησυχητική για τη λειτουργία των θεσμών. Άρα, δεν πέτυχε τελικά η συμπαιγνία μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης που άλλαξαν επιτηδευμένα τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και του ΕΣΡ. Αυτό δείχνει ότι σε κρίσιμες στιγμές, επικρατεί νομιμότητα, έστω και οριακά, παρότι θα έπρεπε να αποφασίσει ομόφωνα η ΑΔΑΕ ότι ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να ενημερωθεί γιατί τον παρακολουθούσαν. Η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια βαθιά πληγή στο σώμα της δημοκρατίας, όχι μόνο γιατί ήταν πρωτοφανής σε έκταση με εμπλοκή κρατικών και παρακρατικών θεσμών αλλά και διότι αποδείχτηκε ότι υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης στην οποία δυστυχώς εμπλέκεται και η δικαιοσύνη».