back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη

Διαβάστε επίσης

«Ποια άλλη ήταν έτοιμη να τα δει όλα, να τα μάθει όλα, να τα πει όλα, να τα δοκιμάσει όλα, να τα τολμήσει όλα, κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει; Ποια άλλη θα έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη χείρα βοηθείας και χαμόγελο αισιοδοξίας σε όλους τους αναγκεμένους της ζωής της;».

Η γνωστή συγγραφέας ονειρεύεται μια φανταστική συζήτηση με τη Διδώ Σωτηρίου, μια γυναίκα που πάντα θαύμαζε για το συγγραφικό και αγωνιστικό της πείσμα, όπως και για το ακαταμάχητο φυσικά ταμπεραμέντο της. Ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, η Διδώ Σωτηρίου περνάει από όλες τις φάσεις της ζωής της σε μορφή συνέντευξης. Η ειδυλλιακή ζωή στον γενέθλιο τόπο, ο άγριος ξενιτεμός, η αναγκαστική υιοθεσία της, η δημοσιογραφία, η δραστήρια πολιτική και συγγραφική ζωή ερευνώνται διεξοδικά, χωρίς να παραλείπονται η αστείρευτη όρεξη για ζωή και οι μεγάλοι έρωτες, με έμφαση στον πιστό πάντα σύζυγο Πλάτωνα.

Η Λένα Διβάνη ξαναγυρίζει στην ιστορική βιογραφία μέσα από μια πρωτότυπη φόρμα, για να εξιστορήσει τη ζωή μιας αξιοθαύμαστης γυναίκας που -ακόμη και σε δύσκολους καιρούς- έβλεπε τη θετική όψη των πραγμάτων, την ανάγκη τού να παλεύεις για το παρόν και το μέλλον και να αφήνεις πίσω τα περασμένα. Παράλληλα, ένας ολόκληρος πίνακας προσώπων και γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας ξεδιπλώνεται γλαφυρά στο βιβλίο σε μια ολοζώντανη και ζωηρή συνομιλία, πολύ κοντά ίσως σε αυτά που θα αφηγούνταν η ίδια η Διδώ Σωτηρίου.

«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι οι μοίρες, όταν γεννήθηκα, ήρθαν πάνω απ’ την κούνια μου και είπανε: ‘‘Εσύ, μικρό αραπάκι, θα μεγαλώσεις, θα περάσεις μέσα απ’ την κόλαση και μέσα απ’ τον παράδεισο του 20ου αιώνα και μετά θα στρωθείς να τα καταγράψεις όλα για να μείνουνε’’. Αυτή ήταν η ευχή, αυτή και η κατάρα τους, και αυτό θα έκανα. Για να το κάνω, όμως, έπρεπε πρώτα να μαζέψω ζωή».

Το «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα