back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Μ. Στρατηγάκη: Και στον δημόσιο τομέα η σεξουαλική παρενόχληση καλά κρατεί

Διαβάστε επίσης

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή 26 γυναικών, σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του Δημοσίου Τομέα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, καταρρίπτονται πολλοί μύθοι, καθώς, όπως προέκυψε, δεν ισχύουν οι πεποιθήσεις των περισσοτέρων πώς δεν υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο τομέα λόγω ασφάλειας εργασίας, ότι η σεξουαλική παρενόχληση ασκείται αποκλειστικά από ανώτερους ιεραρχικά άνδρες σε κατώτερα ιεραρχικά γυναίκες, ότι η σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλλεται όταν συμβαίνει ή ότι όταν καταγγέλλεται, ασκείται δίωξη και τιμωρούνται οι δράστες.

«Δυστυχώς, και στον δημόσιο τομέα, η σεξουαλική παρενόχληση καλά κρατεί. Αναζητήσαμε και βρήκαμε γυναίκες που είχαν υποστεί διαφορετικές μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, από σεξιστικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, συγκεκριμένες προστάσεις, επίθεση εντός του γραφείου πίσω από κλειστές πόρτες, ακόμα και απόπειρα βιασμού. Εκπλαγήκαμε με το πόσο λίγες εξ αυτών μπορούν να πάρουν την απόφαση να καταγγείλουν και πόσες πολλές στοχοποιούνται, αν τελικά το πράξουν. Μάλιστα, συχνά, αντί να απομακρυνθεί ο δράστης αναγκάζεται να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον το θύμα», ανέφερε η Επιστημονική υπεύθυνη της εν λόγω έρευνας – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Στρατηγάκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με την δειγματοληπτική έρευνα, η πλειονότητα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες για τους ανώτερους που επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά και ότι οι διαδικασίες σχετικά με την καταγγελία και τιμωρία των ανάρμοστων συμπεριφορών σχετικών με το φύλο δεν εφαρμόσιμες. Μάλιστα, οι συμμετέχουσες στις συνεντεύξεις δήλωσαν ότι μπορεί η ηγεσία είτε να αδιαφορεί καλύπτοντας αυτά τα περιστατικά είτε να μην διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης αντίστοιχων συμπεριφορών.

Σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις «ο θύτης διαθέτει κάποιου είδους εξουσία εντός του εργασιακού χώρου ή ερείσματα πάνω σε άλλους συναδέλφους ή και σε πολιτικά κόμματα και συνδικάτα με τα οποία η κεντρική διοίκηση δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση».

Παράλληλα, η κ. Στρατηγάκη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους περιστατικά μπορούν να περιοριστών αλλά και να εξαλειφθούν μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών, όπως η συμπλήρωση και προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τους δημοσίους υπαλλήλους (ν. 3528/2017), σύμφωνα με το ισχύον διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο και ιδιαίτερα στην πρόσφατη κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης 190 για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.

«Η Ελλάδα προχώρησε στην κύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης για την σεξουαλική παρενόχληση, όμως αυτή τη στιγμή η νομοθεσία αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Για τον δημόσιο τομέα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές. Μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, στον οποίο και επιδόθηκε η μελέτη, να προσαρμόσει τις πολιτικές και τους νόμους των Πειθαρχικών του δημόσιου τομέα στις σύγχρονες πρακτικές της ΕΕ», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα