back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Α. Λινού: ‘Εχουμε «συνθηκολογήσει» με την απειλή του κορονοϊού χωρίς μέτρα και όρους, παραμένουμε σε πόλεμο αλλά δεν το καταλαβαίνουμε

Διαβάστε επίσης

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και η πληροφορία που φτάνει σε εμάς, μόλις μία φορά την εβδομάδα, είναι ανεπαρκής, μας αφήνει ”τυφλούς” για μεγάλο χρονικό διάστημα ως προς το αν υπάρχει αύξηση ή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού ενώ δεν γνωρίζουμε ούτε τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην κοινότητα», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Επιδημιολόγος, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον Νίκο Καρούτζο, έκανε λόγο για μια τάση παγκόσμιας χαλάρωσης μέτρων ενώ, σε ότι αφορά στη χώρα μας, εμφανίστηκε ανήσυχη ότι σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της εκστρατείας υπέρ του εμβολιασμού, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε αναζωπύρωση του COVID-19 και εκτίναξη των κρουσμάτων.

«Έχω την αίσθηση ότι ενώ ήμασταν σε πόλεμο με έναν άγνωστο εχθρό, έχουμε συνθηκολογήσει με την απειλή του κορονοϊού, χωρίς μέτρα και χωρίς όρους. Ο άνθρωπος έχει την τάση να αρνείται τον κίνδυνο και δυστυχώς οι κυβερνήσεις ακολούθησαν αυτό που θα ήθελε ο πληθυσμός να συμβαίνει. Συνεχίζουμε να είμαστε σε πόλεμο αλλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουμε», εκτίμησε.

Ερωτηθείσα εάν έχουν επιδεινωθεί οι δείκτες θνησιμότητας στη χώρα μας εξαιτίας άλλων νόσων λόγω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε: «Υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως, τα δεδομένα είναι ελλιπή και η πληροφόρηση περιορισμένη. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα έπρεπε να συλλέγονται στοιχεία τα οποία όμως δεν υπάρχουν, όχι λόγω αδυναμίας των κυβερνήσεων αλλά λόγω επιλογής τους».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο επαρκής και έγκαιρος εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσο.

Σχολιάζοντας τον θεσμό του προσωπικού γιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο οποίος θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στους πολίτες με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας, τον χαρακτήρισε απαραίτητο, διαπιστώνοντας, ωστόσο, έλλειψη ικανού αριθμού Γενικών Γιατρών οι οποίοι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν πλήρως το νέο σύστημα.

«Ο οικογενειακός γιατρός είναι αναγκαίος. Όμως, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί με ειδικότητα Γενικής ιατρικής. Επομένως, το σύστημα θα λειτουργήσει με προσωπικό που δεν είναι εκπαιδευμένο. Για να έχεις καλό Σύστημα Υγείας με πολλούς Γενικούς Γιατρούς και γιατρούς Προληπτικής Ιατρικής, πρέπει να τους εκπαιδεύσεις».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα