back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μ. Κομνηνού: Νέα ευκαιρία για τη διάσωση του αρχείου της Ταινιοθήκης-Επένδυση στον πολιτισμό, η ψηφιοποίηση ταινιών του

Διαβάστε επίσης

01-09-2022

Αρχίζει η ψηφιακή αποκατάσταση του πλούσιου αρχείου αναλογικών ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Το ΥΠΠΟΑ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης,   διαθέτει πόρους ύψους 2.028.957 ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, που είναι απαραίτητες για τη μετατροπή ταινιών από αναλογικές 35mm και 16mm σε ψηφιακές. Δηλαδή DCP για κινηματογραφικές αίθουσες, Prores, HD ή άλλου τύπου αρχεία για μετάδοση, όπως home video.

Το έργο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με άξονα τη στήριξη και προβολή των Ελλήνων κινηματογραφιστών, καθώς και την ανάδειξη πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Πέραν  της σημασίας του έργου ανάδειξης του κινηματογραφικού αρχείου της Ταινιοθήκης Ελλάδος, δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι η δημιουργία του εξειδικευμένου εργαστηρίου θα συνεισφέρει καθοριστικά με νέες θέσεις εργασίας και ειδικότητες, στον αναπτυσσόμενο τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών.

Επιπλέον, θα αποκτήσουν νέα ζωή ελληνικά κινηματογραφικά έργα, που η ποιότητα των υλικών τους δεν επέτρεπε να προβληθούν σε αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ.

Όπως τόνισε στον Αθήνα 984 η διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού «Το Εργαστήριο θα βοηθήσει όχι μόνο στην ψηφιοποίηση των αναλογικών ταινιών και στη συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και στην αποκατάσταση όλων των έργων που αξίζουν να διασωθούν. Θα επιτρέψει στην Ταινιοθήκη να είναι ισότιμη σε αυτό το επίπεδο με άλλα ευρωπαϊκά αρχεία».

Μιλώντας στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου εκτίμησε μάλιστα πως πρόκειται για «το επόμενο magnum opus, μετά τη δημιουργία της υπερσύγχρονης εγκατάστασης του σινέ ΛΑΪΣ στον Κεραμεικό»

Ως προς τη χάραξη της πολιτικής, αναφορικά με τις ταινίες που θα επιλεγούν ώστε να ψηφιοποιηθούν, η κυρία Κομνηνού προέκρινε την «ανάγκη συγκρότησης ειδικής Επιτροπής ώστε να διασφαλιστεί η σοβαρότητα του εγχειρήματος». Τόνισε ωστόσο εμφατικά ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερη σκέψη στην περίπτωση που βρεθούμε μπροστά σε αριστουργήματα όπως «Οι Απάχηδες των Αθηνών».

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται, η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για το εργαστήριο συντήρησης, την επισκευή των φιλμ, τη μελέτη και σάρωση του υλικού, την ηλεκτρονική επεξεργασία και αποκατάσταση δεδομένων, καθώς και τον συγχρονισμό ήχου – εικόνας.
Ακόμη, η αναβάθμιση των δύο υπαρχόντων χώρων της Ταινιοθήκης και μετατροπή τους σε εξειδικευμένα εργαστήρια.
Και τέλος, η πιλοτική αποκατάσταση δύο ταινιών κι η εκπαίδευση του προσωπικού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα