back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Υφαντής: Οι προκλήσεις της Άγκυρας εξυπηρετούν εσωτερικές πολιτικές ανάγκες και σκοπιμότητες

Διαβάστε επίσης

Για τις εξελίξεις στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Εκτίμησε ότι η «βεντάλια των προκλήσεων» την οποία απλώνει η Άγκυρα, εξυπηρετεί εσωτερικές πολιτικές ανάγκες και σκοπιμότητες που ταυτίζονται με τις επικείμενες εκλογές στη γειτονική χώρα και το φάσμα μιας ενδεχόμενης ήττας του Ερντογάν, όπως αυτή αποτυπώνεται στις σχετικές δημοσκοπήσεις .

Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι το σκηνικό θα παρέμενε το ίδιο ακόμα και αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα για το μέλλον του Ερντογάν αλλά και η οικονομική δυσπραγία η οποία χαρακτηρίζει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

«Το νεοοθωμανικό όραμα που έχει εξαγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος και το οποίο μεταφράζεται σε αυτό το παραλήρημα απειλών και προσβολών ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, δεν θα άλλαζε. Αυτό είναι το όραμα της Τουρκίας το οποίο έχει αποτυπωθεί ακόμα και σε χάρτες, όπως εκείνος της Γαλάζιας Πατρίδας. Την υλοποίηση αυτού του μαξιμαλιστικού γεωπολιτικού οράματος εμποδίζει μόνο η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν προσθέσουμε σε αυτό, ότι είναι πρωτοφανής η ένταση και η τοξικότητα με την οποία εκπέμπεται αυτό το μήνυμα από την ‘Άγκυρα, τότε η οποιαδήποτε ανησυχία είναι δικαιολογημένη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ακόμα και με τη Συρία, της οποίας την ηγεσία προσπαθεί, ωστόσο, να ανατρέψει.

Όσο για το κατά πόσο η ανάδειξη μιας διαφορετικής κυβερνητικής πλειοψηφίας στις επόμενες εκλογές στην Τουρκία μπορεί να αποδειχτεί λιγότερο προκλητική έναντι της Ελλάδας, επισήμανε: «Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις και οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλούν τον Ερντογάν να κάνει πράξη τις απειλές του, ίσως μας επιτρέπεται μια μικρή αισιοδοξία για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, δηλαδή μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα έχει ως προτεραιότητα την οικονομία και η οποία και λόγω ιδεολογικής συγκρότησης θα προσπαθήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δυτικών συμμάχων. Σε αυτό το επίπεδο, ενδεχομένως να υπάρξει ένα μικρό ”παράθυρο” ευκαιρίας, όχι για να επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά για να δημιουργηθεί μια σχετική ηρεμία και να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Όμως, είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα