back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ε. Βόζεμπεργκ: Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική

Διαβάστε επίσης

Για τη ζοφερή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και το πως την αντιμετωπίζει η ΕΕ, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Νίκο Καρούτζο και Γιάννη Λαυράνο, η Ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ. 

«Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί προβλήματα και μεγάλες τριβές σε όλη τη Δύση οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν 27 διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές με αποτέλεσμα η Επιτροπή να μην μπορεί να συγκεράσει μέχρι στιγμής διαφορετικές προσεγγίσεις επίλυσης του θέματος. Υπάρχει ένα πλαίσιο ρύθμισης το οποίο μένει να δούμε αν θα υιοθετηθεί στο τέλος του μήνα από τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας. Όμως, βρισκόμαστε σε ένα αρχικό σημείο. Φαίνεται να υιοθετείται η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου από όπου κι αν προέρχεται. Όμως,  αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική  ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική όπως, για παράδειγμα, η από κοινού αγορά του προϊόντος και διανομή στα κράτη-μέλη, κάτι που δεν φαίνεται να υλοποιείται διότι υπάρχουν χώρες που έχουν από μικρή έως ελάχιστη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και πλήττονται λιγότερο όπως πχ η Ιβηρική, τότε το πρόβλημα θα παραμένει», τόνισε. 

Σύμφωνα με την κ. Βόζεμπεργκ «ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος  θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να αποτελέσει έναν κίνδυνο πρόνοιας στην ΕΕ,  δεν λειτούργησε τελικά ως προς αυτή την κατεύθυνση» ενώ , όπως επισήμανε,  η ρύθμιση σε οριζόντιο επίπεδο δεν φαντάζει εφικτή αυτή τη στιγμή.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων αλλά φαίνεται πως όλοι θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του χειμώνα που έρχεται», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, σχολίασε: «Σαφώς και είναι σοβαρό αυτό που συνέβη και ως τέτοιο το αντιμετώπισε και η ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, το να τίθεται θέμα κράτους δικαίου και αξιοπιστίας της χώρας είναι και άδικο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ξεκαθαρίστηκε απόλυτα ότι η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει παράνομα λογισμικά. Οποιοσδήποτε θίγεται θα μπορούσε να διεθνοποιήσει το θέμα, αφού πρωτίστως είχε εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα να δικαιωθεί στην Ελλάδα, η οποία είναι μια δημοκρατική χώρα, με διάκριση των εξουσιών και με μια δικαιοσύνη η οποία παρά τα προβλήματά της, λειτουργεί». 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάθε δικαίωμα να πληροφορηθεί ο ίδιος, με τον τρόπο που του υπεδείχθη από την κυβέρνηση, τους λόγους παρακολούθησής του και να το ανακοινώσει δημόσια, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.: « Καλώς ή κακώς, υπάρχει μια νομοθεσία η οποία κατοχυρώνει το απόρρητο. Αν ο καθένας παραβιάζει αυθαίρετα το νόμο επικαλούμενος τη δημοκρατία οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα. Δέχομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στις μυστικές υπηρεσίες κυρίως ως προς τον έλεγχο των λόγων για τους οποίους θα πρέπει κάποιος να παρακολουθείται  και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να βελτιωθεί νομοθετικά, όπως άλλωστε πρότεινε και ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα