back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Μ. Καμηλάκη: Το Καπνεργοστάσιο είναι ένα τοπόσημο που έχει μπει πολύ δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Το ιστορικό Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν ξεκίνησε να κτίζεται το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1930, από το Ελληνικό Δημόσιο την εποχή που ανθούσε η βιομηχανία κατασκευής σιγαρέττου, για να στεγάσει επιχειρήσεις επεξεργασίας – συσκευασίας καπνού και αποθήκες καπνεμπόρων, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει τον έλεγχο της φορολογίας καπνού.

Το 1989 το κτίριο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και περιήλθε στην κυριότητα της Βουλής και σε ένα μεγάλο του τμήμα έχει εγκατασταθεί τμήμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Πλέον το ανακαινισμένο κτίριο του Δημόσιου Καπνεργοστασίου που στέκεται σε συνολικό εμβαδόν 9.085 τ.μ., σε ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Λένορμαν, Αμφιάραου, Λέανδρου και Κρέοντος, προσφέρει στους Αθηναίους και στους επισκέπτες της πόλης καλλιτεχνικές δράσεις διεθνών προδιαγραφών.

«Το Καπνεργοστάσιο είναι ένα τοπόσημο που έχει μπει πολύ δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Άλλωστε, ο πολιτισμός αποτελεί αντίδοτο σε ζοφερά και δυσάρεστα περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας. Έχει αναζωογονήσει πραγματικά την περιοχή του Κολωνού αλλά και την ευρύτερη περιοχή από το κέντρο μέχρι τα δυτικά προάστια και όχι μόνο», ανέφερε η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής , Μαρία Καμηλάκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του κτιρίου από το 1930 και έπειτα, θύμiσε ότι δεν λειτούργησε πάντα αποκλειστικά ως Καπνεργοστάσιο, επισημαίνοντας ότι η πορεία του ταυτίστηκε με διαφορετικές φάσεις εξέλιξης της ελληνικής ιστορίας.

«Το 1938, λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετατράπηκε σε έδρα της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Αθηνών ενώ κατά τη διάρκειά του, φιλοξένησε τη Στρατιωτική Φαρμακοβιομηχανία, την παραγωγή επιδεσμικού υλικού, δηλαδή επί της ουσίας τη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Αργότερα, στα Δεκεμβριανά βομβαρδίστηκε από τη Βρετανικκή Αεροπορία διότι εκεί είχαν καταφύγει δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Επομένως είναι ένα κτίριο με πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή. Επίσης, από το 1948 και μέχρι το 1960 φιλοξένησε τους λεγόμενους νεοπρόσφυγες από την τότε Σοβιετική Ένωση και τη Ρουμανία. Σταδιακά , όσο αποκλιμακωνόταν η καπνοβιομηχανία στη χώρα μας, το κτίριο εγκαταλείφθηκε. Ακολούθως, παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στη Βουλή των Ελλήνων και από το 2000 εγκαινιάζεται η σύγχρονη παρουσία του».

Σύμφωνα με την κ. Καμηλάκη, αυτή τη στιγμή, στο Καπνεργοστάσιο συνεχίζεται, μεταξύ άλλων το τρίπτυχο των εκθέσεων της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση ”Ιστορίες Επιβίωσης” με θέμα την επαγγελματική ενσωμάτωση των προσφύγων στις νέες πατρίδες και τη συμβολή τους στον κοινωνικοοικονομικό βίο της Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της άφιξής τους μέχρι τη δεκαετία του 1940». Η δεύτερη έκθεση ”Το 1922 στον Τύπο”, επικεντρώνεται στην ανάδειξη της δημοσιογραφικής καταγραφής των δραματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του ’22, όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο της εποχής ενώ υπάρχει και η έκθεση «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», στο πλαίσιο της οποίας 27 καλλιτέχνες, οι περισσότεροι προσφυγικής καταγωγής, καταγράφουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το ’22, μεταπλάθοντας τον αγώνα της επιβίωσης και της ενσωμάτωσης σε 44 πρωτότυπα έργα διαφορετικών μορφών τέχνης, που δημιούργησαν ειδικά για αυτήν την έκθεση», σημείωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα