back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μ. Κρανίδης: Αλαλούμ στις πολεοδομίες λόγω της απόφαση του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση

Διαβάστε επίσης

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει σύγχυση στις πολεοδομίες της χώρας με αποτέλεσμα κάποιες να εκδίδουν άδειες και άλλες όχι σε εκτός σχεδίου δόμησης και ιδιοκτησίες σε εκτός σχεδίου περιοχές να χάνουν την αξία τους ή να τινάζονται στον αέρα προγραμματισμένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, για τη δόμηση, δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται, ήδη από το 1985, να υπάρχει πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο.

Επί της ουσίας, όμως όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, βάσει της συγκεκριμένης απόφασης το Συμβούλιο της Επικρατείας ερμηνεύει διαφορετικά τη νομοθεσία που επί 40 χρόνια εφαρμόζουν μηχανικοί, πολεοδομικά γραφεία, συμβολαιογράφοι και γενικά όλη η διοίκηση.Ο πολιτικός μηχανικός Μάνος Κρανίδης, Γραμματέας Ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, έκανε λόγο για χιλιάδες εγκλωβισμένους, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να επιλυθεί το ζήτημα.

«Αυτή η απόφαση αποτυπώνει τη λειτουργία του κράτους που ασχολείται με το ελάσσων και όχι με το μείζον. Πόσοι είναι οι επίσημα χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι δρόμοι στην Ελλάδα; Επομένως κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλη η νομοθεσία. Έπρεπε το κράτος πριν βάλει τις ποινές να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία λειτουργεί. Ας κάνουν έστω και τώρα μια νομοθετική παρέμβαση που θα απλοποιεί το πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι μπορούν να κάνουν στην εκτός σχεδίου περιοχή, να προχωρήσουν και τις εντάξεις και να μπει μια τάξη γιατί μιλάμε για περιουσίες, για τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε.
«Χρειάζεται πολιτική βούληση, σωστή προσέγγιση του θέματος, αποτύπωση του προβλήματος και νομοθετική παρέμβαση άμεσα, να βγουν γρήγορα οι χαρακτηρισμοί των οδών, να ξεκαθαριστούν πλήρως οι χρήσεις γης», σημείωσε.

Σχετικά με τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτων για τη διενέργεια εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων, εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα που θα έπρεπε να λυθεί και που πονάει την αγορά είναι ότι οι μεταγραφές στο Κτηματολόγιο μπορεί να πάνε πολλούς μήνες πίσω. Ας μας διαβεβαιώσει ο κ. Πιερρακάκης ότι με το που ολοκληρώνεται ο φάκελος θα γίνεται και η καταχώρηση, διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα ένας νέος φάκελος. Δεν βοηθά σε κάτι να αλλάζουμε συνεχώς το πλαίσιο λειτουργίας και όχι προς το καλύτερο», εξήγησε.

«Είναι ωραίο να κάνουμε ηλεκτρονικά τις διαδικασίες αλλά πρέπει παράλληλα να μειώνουμε και να απλοποιούμε και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα