back to top
17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δ. Καιρίδης: Ευθύνη της ΝΔ ο συμβιβασμός με τις παθογένειες. Οι άλλοι όμως τις υπερασπίζονται και τις εκπροσωπούν

Διαβάστε επίσης

 

Για την τραγωδία στα Τέμπη, τις ευθύνες, την εικόνα διάλυσης του ΟΣΕ, τις ευθύνες και τον προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών, μίλησε στον Αθήνα 984, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης, καλεσμένος της Σοφίας Μπερετάνου.

Παραδέχθηκε το αποτύπωμα του πολύνεκρου δυστυχήματος στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα, ίχνος ήδη ορατό και στις δημοσκοπήσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει συγκάλυψη ούτε διάχυση ευθυνών. Έκανε λόγο για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος και κάλεσε άπαντες να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ  ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 

Ο κ Καιρίδης αναφέρθηκε σε «μια δύσκολη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση όπως και γίνεται …Υπήρξε προσπάθεια ανάταξης του ΟΣΕ, προφανώς δεν ήταν επαρκής, προφανώς υπήρξαν ελλείμματα, παραλείψεις και δεν έγιναν όσα έπρεπε στην τετραετία Μητσοτάκη… Στη συζήτηση στη Βουλή στις 20 Μαρτίου ο κ Καρμανλής θα δώσει εξηγήσεις με δική του πρωτοβουλία».

Διαπίστωσε ότι «υπάρχει μια δίκαιη οργή», καταλογίζοντας ταυτόχρονα «εργαλειοποίηση της συγκυρίας από συγκεκριμένους επιχειρηματίες του θυμικού. Από τηλεπερσόνες που βρήκαν ευκαιρία να κατηχήσουν τον ελληνικό λαό περί σοβαρότητας-οι ασόβαροι- μέχρι πολιτικάντηδες που αναζητούν ευκαιρία να ξανατρυπώσουν στη Βουλή όπως άλλωστε το έχουν ξανακάνει στο πρόσφατο παρελθόν το 2012 και το 2015».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε το καθήκον της πολιτικής ηγεσίας και των υπουργών «να αλλάξουν όσα πρέπει να αλλαχθούν ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τέτοιες τραγωδίες.

ΓΙΑ  ΤΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 

Στο ερώτημα γιατί ο Πρωθυπουργός απολογείται αφού κατά δήλωσή του αγνοούσε την κατάσταση στον ΟΣΕ, ανέφερε πως «ο κ Μητσοτάκης δεν γνώριζε. Κανένας Πρωθυπουργός δεν γίνεται να ξέρει για τα σουβλάκια, τις γκόμενες και τον κυρ Βασίλη» και προσδιόρισε την ατομική ευθύνη ως βασικό θεμέλιο στην πυραμίδα των συνολικών ευθυνών. «Αλλοίμονο αν όταν ένας λεωφορειούχος τρακάρει κάποιο όχημα του ΚΤΕΛ αναδεικνύεται φταίχτης ο Πρωθυπουργός …Κάποιοι επιχειρούν να αποστούν της ατομικής τους ευθύνης, αλλά συγκάλυψη δεν θα υπάρξει» δήλωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πανεπιστημιακός εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για ανυπαρξία απαντήσεων στο κρίσιμο ζήτημα των Τεμπών λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το 2019 παρέδωσε έναν λειτουργικό σιδηρόδρομο…Ουδέν αναληθέστερο».

Παράλληλα, ανέδειξε την αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του παραιτηθέντα Κώστα Καραμανλή σε σχέση με τα προβλήματα του σιδηροδρόμου και τα πεπραγμένα για ανάταξη της σύμβασης τηλεδιοίκησης.

«Υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα την τραγική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Όλα τα τρένα πλήν του μοιραίου έφυγαν τηλεδιοικούμενα, με ηλεκτρονική χάραξη πορείας. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε -από άγνοια ή πρόθεση- τη χειροκίνητη δρομολόγηση, εμμένοντας μάλιστα σε αυτή, παρά τις ενδείξεις του πίνακα τηλεδιοίκησης και την αγωνιώδη ειδοποίηση του μηχανοδηγού ότι περνά με κόκκινο και έδωσε το καλώς έχειν, με αποτέλεσμα την πολύνεκρη μετωπική σύγκρουση με την εμπορευματική αμαξοστοιχία» σημείωσε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.

Και συνέχισε: «Η ευθύνη της ΝΔ έγκειται στον συμβιβασμό με τις παθογένειες. Συμβιβαστήκαμε με κατεστημένα συμφέροντα, νοοτροπίες και συνδικαλισμούς παρωχημένων αντιλήψεων. Η ευθύνη των άλλων είναι όμως ότι υπερασπίζονται και εκπροσωπούν την παθογένεια. Η ΝΔ επιθυμεί την λογοδοσία και την αξιολόγηση, άλλοι όμως τις πολεμούν και τις αρνούνται. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους πολίτες να καταφύγουν στην αποχή για να κάνουν φανερή την αποστροφή τους στην πολιτική, κάτι που ήδη γίνεται φανερό σε ένα βαθμό κυρίως στους νέους οι οποίοι οδηγούνται στα άκρα και στην παραίτηση. Είναι στο χέρι μας να μην επαναληφθεί το 2012 γιατί το πληρώσαμε πολύ ακριβά…Η αδυναμία του παλαιού πολιτικού συστήματος δεν του επέτρεψε να αντισταθεί στην επέλαση του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΌΝΤΡΑ ΒΟΡΙΔΗ -ΑΔΕΔΥ

Υποστήριξε πως δόθηκαν απαντήσεις, ενώ εκτίμησε ως αναγκαία τη διεξαγωγή μιας συζήτησης σχετικά με το διπρόσωπο Δημόσιο. «Έχει μια πλευρά που λειτουργεί και σπεύδει να δώσει τις υπηρεσίες της στις πυρκαγιές, στις καταστροφές, στην τωρινή τραγωδία στα Τέμπη ή στην πανδημία, αλλά ένα άλλο είναι καταφανώς δυσλειτουργικό» όπως δήλωσε.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σχολίασε ότι πρόκειται για μια πολιτική μάχη που θα δοθεί αφού κατασταλάξουν το πένθος, ο πόνος και ο δικαιολογημένος θυμός του κόσμου.

«Η τραγωδία έφερε ανατροπή και  συνέβη σε πολιτικά κρίσιμο χρόνο. Δεν διεξάγονται εκλογές με νωπό το πένθος για τους νεκρούς. Τους χρωστάμε να προχωρήσουμε με ευθύνη, σεβασμό,προσοχή και ενσυναίσθηση απέναντι στο συλλογικό τραύμα. Το οφείλουμε στους νέους, αλλά και στους εαυτούς μας να συζητήσουμε με παρρησία γιατί συνέβη το μπάχαλο στο σταθμαρχείο Λάρισας, ποιος ανέθεσε στον σταθμάρχη το κρίσιμο πόστο, να μην κουκουλωθεί η κακοδιαχείριση σε έναν μεγάλο Οργανισμό».

Τέλος, επισήμανε πως πρέπει να μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δημόσιων συζητήσεων  «η Ελλάδα του κυρ Βασίλη που σκοτώνει τα παιδιά της».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα