back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Λ. Κουρσούμης: Όσο ζω εγώ το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων δεν πρόκειται να κλείσει

Διαβάστε επίσης

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του bazaar στην αποθήκη της οδού Πειραιώς 132, μετακόμισε πριν από λίγες μέρες σε μια φιλόξενη γωνιά του Παγκρατίου, στην πλατεία Μεσολογγίου στην οδό Αστυδάμαντος 11.

Η ψυχή του Παλαιοβιβλιοπωλείου, ο Λεωνίδας Κουρσούμης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου για όλες τις δυσκολίες που συνάντησε από το ξεκίνημα της υλοποίησης αυτού του οράματος, ακόμα και για τις φήμες που κυκλοφόρησαν το καλοκαίρι και ήθελαν το Παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Γραβιάς 9-13, στην πλατεία Κάνιγγος, να κλείνει.

Πλέον, στην τρίτη επανεκκίνηση αυτού του εγχειρήματος και με ένα χαμόγελο που δεν τον εγκαταλείπει ποτέ, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίζει να παλεύει γι αυτό του το δημιούργημα.

«Έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε υπομονή και θέληση και προχωράμε. Όσο δεν έρχονται καλά τα πράγματα, εμείς πεισμώνουμε περισσότερο και προσπαθούμε να τα αλλάξουμε»,  ανέφερε.

Έχοντας υπάρξει και ο ίδιος άστεγος για περίπου 25 μήνες, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις δυσκολίες, τις ανάγκες αλλά και τη χαρά της προσφοράς.

«Κάποια στιγμή, βρέθηκε μια δουλειά. Πήγα και βοήθησα σε μία μεγάλη μετακόμιση, που κράτησε δύο μήνες, βοηθώντας να μεταφερθούν τα πράγματα της οικογένειας από το ένα σπίτι στο άλλο. Στη συνέχεια, μου παραχωρήθηκε ένας χώρος στην Αθήνα, στα Άνω Πατήσια, από όπου και ξεκίνησαν όλα», σημείωσε, περιγράφοντας την προσωπική του διαδρομή.

«Εκείνη την εποχή, μαζεύαμε βιβλία από κάδους ανακύκλωσης αλλά και από δωρεές ανθρώπων που θέλησαν να στηρίξουν το εγχείρημά μας και τα πουλούσαμε για να επιβιώσουμε. Μετά τα Άνω Πατήσια μας έδωσαν ένα χώρο στην Πειραιώς 132. Αυτό ήταν και το στίγμα μας», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, μίλησε με συγκίνηση για την απεριόριστη αγάπη του κόσμου: «Δεν θα κουραστώ να λέω για τον ποταμό της αγάπης των ανθρώπων που μας φέρνουν βιβλία. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει».

Όσο για τον νέο χώρο του Παλαιοβιβλιοπωλείου στο Παγκράτι, υποσχέθηκε ότι θα μοιράζει χαρά και γνώση σε όσους το επισκέπτονται: «Καταφέραμε και φτιάξαμε αυτόν τον πολύ μικρό αλλά εξαιρετικά όμορφο χώρο στο Παγκράτι όπου ο κόσμος μπορεί να βρει 11.000 διαφορετικούς τίτλους βιβλίων που καλύπτουν όλο τα φάσμα της βιβλιογραφίας, λογοτεχνία, ιστορία, τέχνη, θέατρο, παιδικά βιβλία, ακόμη και ξενόγλωσσα τα οποία ανανεώνουμε πολύ συχνά».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα