back to top
15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μ. Ζαμπάρας: Πρόχειρο και προβληματικό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Τις ενστάσεις του απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας”, που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9.84, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει γίνει στο πόδι και εμείς θα το καταψηφίσουμε, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά γιατί έχουμε τεκμηριωμένες θέσεις που απαντούν σε κάθε κεφάλαιό του», ανέφερε στον Γιώργο Αποστολίδη, σημειώνοντας ότι δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας για τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

 

Για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία

«Βάσει του εν λόγω νομοσχεδίου, ιδρύεται μια ανώνυμη εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και μη λειτουργικό, από τη στιγμή που η διαχείριση των υδάτων και σε επίπεδο λεκάνης απορροής αλλά και σε επίπεδο περιφερειών, γίνεται από το κράτος. Και μπορεί η εταιρεία που θα ιδρυθεί να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, ωστόσο, έχουμε κατά το παρελθόν πολλά παραδείγματα εταιρειών δημόσιου χαρακτήρα που στη συνέχεια δόθηκαν σε ιδιώτες. Ποιος μας διασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και με το νερό το οποίο αποτελεί δημόσιο αγαθό; Θεωρώ ότι ο τρόπος διαχείρισης των υδάτων στην Θεσσαλία είναι ένας προθάλαμος τέτοιων σχημάτων και για την υπόλοιπη χώρα».

 

Για την προστασία και διαχείριση των δασών

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, δίνει τη δυνατότητα σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες να μετέχουν στη διαχείριση και στον καθαρισμό του δάσους αλλά στην μετατροπή και εμπορική εκμετάλλευση της καύσιμης ύλης. Αυτό όμως, δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι δημόσιοι φορείς πρέπει να στελεχωθούν με επιστήμονες ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα όπως είναι τα δάση, ιδίως σε μια περίοδο μεγάλης κλιματικής κρίσης. Βάζοντας τους ιδιώτες μέσα σε ένα δάσος, όχι απλά δεν διασφαλίζεις την βιωσιμότητά του, αλλά δημιουργείς μεγαλύτερους κινδύνους. Όλα αυτά, γίνονται με ένα πρόχειρο τρόπο που δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από τον αρμόδιο υπουργό».

 

Για την επίθεση με γροθιές στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Β. Γραμμένο από πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών

«Οφείλουμε άπαντες να καταδικάσουμε με απόλυτο και έντονο τρόπο τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο με το λόγο μας αλλά και με τη στάση μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γυρίσουμε σε εποχές που δεν μας τιμούν ως χώρα».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα