back to top
23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη υψηλών προσδοκιών Μακρόν – Φον ντερ Λάιεν στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Από σήμερα έως την Παρασκευή θα διαρκέσει η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κίνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος, σε ένα μέρος της περιοδείας του, από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπινγκ αύριο Πέμπτη στις 10:25 πμ ώρα Ελλάδας, ενώ στις 12:30 μμ θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 13:20 θα πραγματοποιηθεί η τριμελής συνάντηση με την συμμετοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα από το 2019. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τη γαλλική κοινότητα, πριν συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, για συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και πραγματοποιήσει την Παρασκευή επίσκεψη στην Καντόνα (νότια Κίνα). συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», τόνισε.

Πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο ο Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων «Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή»

Παρότι Γαλλία και Γερμανία είναι σύμφωνες στο να αποφύγουν μετωπική σύγκρουση με την Κίνα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε τη περασμένη εβδομάδα μια «σκληρή» ομιλία κατά του Πεκίνου καλώντας το να μην εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε μάλιστα να επανεξετασθούν οι διπλωματικοί και οικονομικοί δεσμοί της ΕΕ με την Κίνα.

Ο Μακρόν ο οποίος συνοδεύεται στην επίσκεψη του αυτή από Γάλλους επιχειρηματίες είχε ανακοινώσει την επίσκεψη του στο Πεκίνο στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε μόλις χθες Παρασκευή τις ακριβείς ημερομηνίες, τις περιοχές που θα επισκεφθεί και τους στόχους του. «Προσηλωμένος στη διατήρηση ενός συνεχούς και απαιτητικού διαλόγου με την Κίνα», ο Μακρόν θα μεταβεί στο Πεκίνο και την επαρχία Γκουανγκτζόου.
«Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας θα έχουν συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία με στόχο να εργαστούν προς την αποκατάσταση της ειρήνης και αυτό στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», επεσήμανε η γαλλική προεδρία.

Το Πεκίνο παρουσίασε τον Φεβρουάριο κείμενο 12 σημείων, το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση.Ο Γάλλος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει θετική την πρωτοβουλία της Κίνας, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Η Γαλλία επιθυμεί να πιέσει την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Μόσχα ώστε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μακρόν και Σι θα συζητήσουν «για τις διεθνείς κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την ένταση στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού».

«Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: τα στρατηγικά ζητήματα και τις διεθνείς κρίσεις, τη συνεργασία μπροστά στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και τις οικονομικές σχέσεις».

Όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν η φον ντερ Λάιεν θα είναι παρούσα «σε μέρος του προγράμματος», στο όνομα της «ευρωπαϊκής ενότητας», «βασική προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση μιας ισορροπημένης σχέσης συνεργασίας με την Κίνα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα